Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Mobilisera med full kraft mot rödgrönt vinststopp

Regeringen och Vänsterpartiets uppgörelse kommer att leda till kaos i välfärden. Nu krävs att den borgerliga oppositionen mobiliserar och hittar förnuftiga socialdemokrater och miljöpartister att samarbeta med, skriver Karin Svanborg-Sjövall, ansvarig för välfärdsfrågor på Timbro.

Publicerad: 7 oktober 2014, 11:53

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

VinstförbudVälfärdstjänsterVinster i välfärden

Så kom det då till sist: beskedet om hur den nya regeringen tänker hantera vinsterna i välfärden. Även om frågan begravs i två år i en utredning är inriktningen tydlig - makt går före rätt, politisk kontroll före självbestämmande.

Socialdemokraterna prioriterar kraftigt inskränkt valfrihet framför att värna redan ingångna blocköverskridande överenskommelser, medan Miljöpartiet prioriterar statsrådsposter före de byaskolor som Fridolin var så ivrig att försvara i valrörelsen. Jonas Sjöstedt hade all anledning att se nöjd ut på presskonferensen.

Slopad etableringsrätt för vård, skola och omsorg kommer att leda till återinförda kommunala välfärdsmonopol i stora delar av landet. En personalkostnadsreglering kommer sannolikt att innebära en massutslagning av de småskaliga entreprenörerna. Och en SVB-regel kommer, nästan oavsett hur den utformas, att skapa ett behov av ovärdiga kringmanövrer av det slag vi ser i många andra länder som försöker kombinera ett vinstförbud med begränsad valfrihet: märkligt höga hyror och löner, avancerad skatteplanering, med mera.

Någon ”ordning och reda” borgar inte detta för. Snarare är det kaos i välfärden som väntar.

Men mitt i oktobermörkret finns ändå anledning att hoppas på en långsiktig ljusning. Kanske kan den nu presenterade färdriktningen hjälpa de borgerliga partierna att få upp ögonen för att seriösa, stabila företag kräver seriösa, stabila villkor? Krigsförklaringen mot välfärdens privata producenter ställer exempelvis det bisarra kravet på en tioårsregel för ägande i blixtbelysning: hur ska ett företag kunna garantera sin överlevnad på en lokal marknad vars existens ska omprövas vart fjärde år? Och detta i kombination med en reglering som bara syftar till att hålla lönsamheten nere?

Tiden är nu inne för en bred samling till stöd för en frihetlig politik som tar strid med de grundläggande idéer som uppgörelsen vilar på. Regeringen saknar som bekant majoritet i riksdagen, även med stöd av Vänsterpartiet. Löfven kommer vara beroende av antingen SD:s stöd eller av att Alliansen splittras.

Just därför måste den borgerliga mobiliseringen ske nu, på full front och med full kraft. Alliansen måste både ta fighten mot regeringen och mot Sverigedemokraterna, eftersom även SD (som ju som bekant inte ”gillar olika”) har krav på kommunalt veto i sin plattform. Deras skolpolitiska motion är precis lika marinerad i nostalgiska föreställningar om välfärds-Sverige före valfriheten som den socialdemokratiska vänsterflygeln; med förbud för aktieutdelningar och krav på att ”påvisbart behov av den utbildning som en ny privat skola avser ge”.

De senaste dagarna har också positiva signaler kommit om att Folkpartiet och Moderaterna har börjat ompröva sin tidigare flata linje i vinstfrågan.  Äntligen kan man läsa Moderaternas partisekreterare Kent Persson slå fast att rätten att välja skola måste gälla i hela Sverige. Äntligen talar Björklund klarspråk om att ett vinstförbud i praktiken kan likställas med ett förlustkrav – med lätt insedda konsekvenser för intresset och förmågan att starta eget.

Nu måste konfliktminimeringens tid vara över. Sveriges elever, patienter, och omsorgstagare behöver en hårdför och målmedveten opposition som kan förhindra att tusentals omtyckta och välskötta verksamheter slås sönder. Den måste på lokal nivå göra gemensam sak med de förnuftiga socialdemokrater och miljöpartister som befinner sig i den kommunala verkligheten.

Alternativt får man vara beredd att lägga många dyrbara kronor och timmar på krishanering; resurser som hade kunnat användas för mer konstruktiva ändamål. En bättre välfärd, till exempel.

Karin Svanborg-Sjövall, ansvarig för välfärdsfrågor på Timbro

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev