söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Mitt Sverige har inte några andra klassens medborgare

Jag kommer göra allt i min makt för att hålla Trumps svenska motsvarighet Jimmie Åkesson borta från makten i Sverige. Jag tror helt enkelt på den grundläggande liberala principen att det inte är ens bakgrund som ska avgöra ens framtid, skriver riksdagsledamoten Robert Hannah (L).

Publicerad: 3 februari 2017, 04:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Jag tog min mamma till USA för jag ville visa kvinnan som gav upp allt, för att jag skulle växa upp i trygghet, den fria världens huvudstad. Donald Trump vill stänga den världen, skriver Robert Hannah (L).


Ämnen i artikeln:

USALiberalerna

För några år sedan tog jag min mor på en resa till New York City. Mamma fick se frihetssymboler som Frihetsgudinnan och vi tog bilder på toppen av Empire State Building. Resan var speciell för mig. Min familj kom till Sverige som krigsflyktingar från Irak i mitten av 1980-talet. De sökte frihet från förtryck mot kristna och våldet som Saddam Husseins diktatur och krigsföring mot grannländer innebar. Flykten till Sverige gav min familj en trygg plats på jorden att leva på och vi blev fullvärdiga svenska medborgare. Jag tog min mamma till USA för jag ville visa kvinnan som gav upp allt, för att jag skulle växa upp i trygghet, den fria världens huvudstad.

Men nu har USA:s president Donald Trump bestämt att min mamma, och tusentals andra svenskar som är födda i krigsutsatta länder, utgör ett hot mot USAs säkerhet. Som tur är ändrade amerikanska myndigheter på beslutet om inreseförbud för oss svenskar. Men hoten kvarstår och budskapet är solklart - Trumps politik går ut på att göra delar av världsbefolkningen till andra klassens människor. Men jag förstår faktiskt inte. Hur kan min mor, en medelålders mormor som arbetar som personlig assistent, någonsin ha utgjort ett hot mot USAs säkerhet?

Den största rädslan jag har inför Trumps presidentskap är inte alla galna rasistiska, kvinnofientliga och frihandelsovänliga förslag som han kommer att lägga fram – utan att det amerikanska folket kommer uppfatta honom som en handlingskraftig ledare. Om Donald Trumps sätt att styra USA genom ”alternativ fakta” lyckas, riskerar andra demokratiska stater att följa efter. Vi riskerar att stå inför en ”slippery slope” där västerländska högerextrema ledare som Marine Le Pen, Jimmie Åkesson och Gert Wildeers uppfattas som sanningssägare och tar över makten.

Är man inte ett land som människor flyr till, riskerar man att bli ett land som människor flyr ifrån. När nu USA har frånsagt sig rollen som den fria världens ledare hoppas jag att den Europeiska Unionen och dess medlemsländer tar ett större ansvar för fred och demokrati i världen.

Jag kommer göra allt i min makt för att hålla Trumps svenska motsvarighet Jimmie Åkesson borta från makten i Sverige. Jag tror helt enkelt på den grundläggande liberala principen att det inte är ens bakgrund som ska avgöra ens framtid, utan ens handlingar och strävsamhet.

De finns två principer som demokrater i Sverige och EU måste arbeta efter:

1. Håll främlingsfientliga borta från regeringsmakten

Det är inte värt att ta makten om man tvingas dela den med fascister eller främlingsfientliga. Människor som flytt till Sverige på grund av krig och terrorism ska inte återigen straffas för deras bakgrund eller misstänkliggöras. I Sverige ska alla svenska medborgare behandlas lika av staten. Staten ska arbeta mot rasism i samhället, inte vara förespråkare för den. Främlingsfientliga partier som SD vill inte se internationellt samarbete och de vill släppa in diktaturer som Ryssland in i värmen – vilket gör partiet till ett säkerhetspolitiskt hot mot det svenska samhället.

2. Lämna inte walk-over till främlingsfientliga eller fascister

När Sverigedemokraterna kom in i Sveriges riksdag 2010 stoppades nödvändiga förändringar i integrationspolitiken och migrationspolitiken. Partierna ville inte agera på ett sätt som skulle kunna gynna SD. Istället fick till exempel hedersvåldsutsatta tjejer och killar inte den hjälp de hade rätt till, och utanförskapet i svenska förorter fortsatte att växa. Vi demokrater kan inte lämna walk-over i avgörande politiska frågor enkom för att SD finns i Sveriges riksdag. Vi måste kavla upp ärmarna och visa att vi är handlingskraftiga och kan lösa de utmaningar som Sverige och EU står inför.

I mitt Sverige ska inte ens bakgrund avgöra ens framtid. Vi ska inte ha andra klassens medborgare – varken i Sverige eller Europa.

Robert Hannah, riksdagsledamot (L)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

USALiberalerna

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev