Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Missbruka inte demonstrationsrätten

Vill Socialdemokraterna i Skåne ha ett debattklimat där personangrepp, hot och nidbilder applåderas? Det frågar vi oss efter att de stöttat en demonstration där ledande regionpolitiker hotats och utsatts för äggkastning, skriver gruppledarna för Femklövern i Region Skåne.

Publicerad: 21 augusti 2013, 06:48

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Förtroendevalda

I fredags utnyttjade ungefär 250 personer sin demokratiska rättighet att demonstrera mot den politik som Femklövern i Skåne fick förnyat förtroende för i regionvalet 2010. Att åsikter och argument möts och stöts mot varandra är en viktig komponent för att finna de bästa lösningarna på de utmaningar vi har i samhället. Men när budskapet slutar handla om argument och i stället handlar om att visa nidbilder ackompanjerade med aggressiva skrik och hot om att ledningen är mördare och måste avgå, så har en viktig gräns passerats. Demonstrationen i fredags annonserades också med en bild på en skalpell och texten ”Avgå Pia Kinhult!”.

Att Vårdförbundet på grund av dessa personangrepp valde att inte delta i demonstrationen hedrar dem. Däremot skrev Henrik Fritzon, regionråd för Socialdemokraterna, i ett pressmeddelande att Socialdemokraterna stöder demonstrationen, och visade även sitt stöd på plats. Eftersom Femklövern tror på öppenhet och transparens bjöd vi trots personangreppen in representanter för demonstrationen för att höra deras synpunkter om hur sjukvården bedrivs.

Senare dröjde sig några demonstranter kvar och skrek hot och glåpord efter Regionstyrelsens ordförande Pia Kinhult och kastade ägg mot henne.

I utredningen Jakten på makten (2006) om hot och våld mot förtroendevalda, ledd av socialdemokraten Berit Högman konstateras, att ”[u]tsattheten för de förtroendevalda som besitter ledande positioner [har] ökat markant”. Det framgår också att landstings- och regionpolitiker i större omfattning än andra har utsatts för hot eller våld på grund av det politiska uppdraget.

Som politiker och offentlig person förväntas man emellertid tåla en hel del. Av någon anledning har dessutom landstings- och regionpolitiker varit sämre än andra politiker på att säga ifrån och faktiskt polisanmäla när de blir utsatta för hot, förtal och andra liknande brott. Detta måste få ett slut. Vi deltar gärna i debatter om utvecklingen i regionen men deltagarna får inte riskera att skadas eller råka illa ut på något sätt.

Våra demokratiska institutioner garanterar vår fria debatt, vår yttrandefrihet, demonstrationsfrihet och organisationsfrihet. När dessa hotas och man inte kan uttrycka sin åsikt utan att riskera sin egen säkerhet blir politiken endast något för de hårdhudade. Vilket till syvende och sist är ett hot mot vår demokrati.

Vilket debattklimat vill Socialdemokraterna i Skåne ha? Vill Socialdemokraterna ha ett debattklimat där personangrepp, hot och nidbilder bokstavligen applåderas?

Thomas Lantz, gruppledare (M) Region Skåne

Gilbert Tribo, gruppledare (L), oppositionsledare, hälso- och sjukvård, Region Skåne

Anders Åkesson, gruppledare (MP) Region Skåne

Katarina Erlingson, gruppledare (C) Region Skåne

Birgitta Södertun, gruppledare (KD) Region Skåne

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Förtroendevalda

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News