Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Minska utanförskapet genom höjt lönestöd

Personer med funktionsnedsättning har svårt att få jobb. Hälften befinner sig i ett utanförskap, vilket motsvarar nästan 300 000 människor. För att fler ska komma i sysselsättning föreslår Kristdemokraterna att lönestödet höjs och att fas 3 får vara kvar.

Publicerad: 3 december 2015, 09:49

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Kristdemokraterna vädjar till regeringen om att behålla det som fungerar med fas 3.


Ämnen i artikeln:

FunktionsnedsättningArbetsmarknadArbetslöshet

Vad värre är, bland de som är sysselsatta i dag, försvinner nu ett antal möjligheter då sysselsättningsfasen fas 3 avvecklas utan att regeringen lyckats få i gång det program med extratjänster och traineetjänster som man lovat i valrörelsen.

I dag är det Internationella funktionshindersdagen som FN instiftade 1992. Syftet med dagen är att uppmärksamma funktionsnedsattas rättigheter och främja förståelsen för de situationer personer med funktionsnedsättning möter.

Vi kristdemokrater vill denna dag lyfta dessa personers förutsättningar på arbetsmarknaden utifrån två förslag.

Det första är att beprövade instrument trots allt är viktiga för att underlätta möjligheten till arbete. Fas 3, som man kommer in i efter lång tid som arbetslös, fick välförtjänt kritik men kunde sedan skruvas om och bli ett välanvänt redskap för de arbetsintegrerande sociala företagen.

Det här sista året som fas 3 finns kvar är fler än någonsin som är sysselsatta med hjälp av fas 3 i sociala företag. De sociala företagen låter människor arbeta utifrån sin kapacitet och fungerar som en tröskel till den reguljära arbetsmarknaden.

Borttagandet av fas 3 försvårar kraftigt för de här företagen. Vi kristdemokrater vädjar till regeringen att behålla det som fungerar, speciellt när den inte presenterat några bättre alternativ.

En annan framgångsrik metod för att sänka tröskeln till arbetsmarknaden är lönestöd. Med lönestöd ersätts arbetsgivaren för den nedsatta arbetsförmåga arbetstagaren kanske har. De vanligaste formerna av dessa lönestöd är lönebidrag och trygghetsanställning.

Men ersättningsbeloppet som arbetsgivaren får har sedan flera år fastnat på en för låg nivå. Som följd av att beloppet inte räknats upp, har personer med lönestöd kommit att hamna i en låglönefälla där det låga ersättningsbeloppet ofta utgör ett tak för löneutvecklingen.

Regeringen har i år aviserat ökningar av lönestödet men ökningen kommer varken upp i de nivåer de tidigare lovat sina väljare eller vad en tidigare utredning efterlyst.

Kristdemokraterna prioriterar alla människors möjlighet att komma till sin rätt och lägger därför i vårt budgetförslag en ökning av lönestödet med motsvarande 900 miljoner kronor.

Höjningen medför att den bidragsgrundande lönekostnaden för lönestöd höjs från 16 700 kr till 0,4267 av ett prisbasbelopp, motsvarande 19 000 kr.

Vi uppmanar regeringen att höja lönestödet så att den nedsatta funktionsförmågan kan ersättas som det var tänkt. Vi behöver fler arbetsgivare som klarar att ge människor en chans och med ökad ersättning vågar fler satsa på människor med funktionshinder.

Till sist, behåll fas 3 så att ett trappsteg till arbetsmarknadströskeln får vara kvar. Så säkrar vi att fler får möjlighet att arbeta hundra procent av sin förmåga.

Desirée Pethrus, riksdagsledamot (KD) integrations- och arbetsmarknadspolitisk talesperson

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev