Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Miljöpartist: Jag känner inte igen bilden av mitt parti

Den senaste tiden har många kritiska röster hörts i debatten och mitt parti har anklagats för att vara relativistiskt. I detta känner jag inte igen mig. Den fråga som istället sysselsatt många med mig de senaste veckorna är hur partiets grundläggande idébildning kan bidra till ett interkulturellt förhållningssätt i den offentliga debatten.

Publicerad: 13 maj 2016, 03:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

I Miljöpartiet fann jag en världsbild där global rättvisa är möjlig och en rörelse som uttrycker solidaritet med de kommande generationerna och en berättelse om världsmedborgarskap, skriver Awad Hersi.


Ämnen i artikeln:

Miljöpartiet

Jag blev medlem i Miljöpartiet när partiet var ett litet och obetydligt parti i svensk samhällsdebatt, men ett parti med nya fräscha idéer. Jag var student på KTH när jag började sökandet efter min politiska hemvist. Den postkoloniala eran har starkt präglat min identitet och jag känner av rasismen i samhället, mer på grund av min hudfärg än min etnicitet.

I Miljöpartiet fann jag en världsbild där global rättvisa är möjlig och en rörelse som uttrycker solidaritet med de kommande generationerna och en berättelse om världsmedborgarskap. Denna bild skilde sig från den postkoloniala världsordningen, och var tilltalande för mig och är det än i dag. Dessa värderingar är i hög grad allmängiltiga i en demokratisk och globaliserad värld där nord och syd har flutit ihop och digitaliseringen har gjort världen till en enda by.

En fråga som har sysselsatt många med mig de senaste veckorna är hur denna Miljöpartiets grundläggande idébildning kan bidra i ett alltmer mångkulturellt samhälle, eller snarare bidra till ett interkulturellt förhållningssätt i den offentliga debatten.

Mångkultur är ett tillstånd, medan interkulturalism är en aktivitet, en verksamhet som går ut på att människor av olika kulturer gör saker tillsammans och bildar gemenskap. I mångkultur finns både godtagbara och icke godtagbara seder. Alla mänskliga traditioner kan inte bejakas, vi måste arbeta bort olika förtryckande och förlegade praktiker. Vi i Miljöpartiet bör gå i täten för att föra diskussion om var gränsen går för det som är anständigt beteende av offentliga personer i samhällsdebatten. Den debatten bör vara inkluderande och respektfull.

Grunden för att jag är partipolitisk aktiv är att jag tror på ett sammanhållet samhälle, att det är möjligt och att det är värt att kämpa för. Jag kom tillbaka hem till Sverige 2006 efter några års vistelse i Storbritannien där jag hade upplevt flera parallella samhällen i samhället. Min väg in i politiken var att jag såg att Sverige kunde välja en annan väg, och som en samhällsmodell för inkludering och gemenskap verka för det interkulturella samhället. Miljöpartiet hade idébasen och är pådrivaren av den utvecklingen. Den debatten måste MP ta täten i.

Under de gångna veckorna har flera kritiska röster mot MP hörts i debatten och mitt parti har anklagats för att vara relativistiskt och i detta känner jag inte igen mig. Miljöpartiet är ett feministiskt parti med respekt för människors oliktänkande och val av livsstilar.

Men det finns också andra röster som inte hörs i debatten - dessa röster vill jag lyfta, de bör höras även om det inte alltid är ljuv musik i allas öron. Under de gångna veckorna har jag träffat människor med muslimsk bakgrund från varierande samhällsklasser som säger: Finns det plats för oss i Sverige och kan vi representeras utan att som muslimer misstänkliggöras?

Jag vill att svaret ska bli ett bestämt ja, samtidigt som det inte får finnas någon plats för politisk eller religiös fanatism i vare sig Miljöpartiet eller Sverige. Vi har vår framtid i våra egna händer, den formar vi gemensamt och det interkulturella perspektivet är vägen för våra institutioner, mötesplatser och samhällsdebatten.

Jag vill att sonen till min granne ska kunna drömma stort. Han sa till mig Du är min förebild och la till Jag läste om dig i tidningen, du var grym! Jag är övertygad om att bred representation i samhällslivet är grundläggande för den parlamentariska demokratin. Det har ett stort, och eget, värde att alla och i det här fallet Abdi kan relatera till det offentliga Sverige. Det interkulturella perspektivet bidrar till att Abdi och Sverige lyckas bättre i framtiden.

Det som förde mig till MP en gång i tiden gäller även det framtida interkulturella Sverige.

Awad Hersi, nämndordförande Spånga-Tensta Stadsdelsnämnd (MP), ledamot i kommunfullmäktige Stockholms stad

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Miljöpartiet

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News