Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

”Miljöpartiet måste våga stå för radikala förändringar”

Vi är många medlemmar som inte längre känner igen oss i vårt parti. Ett parti som numera mest liknar ett traditionellt mittenparti med miljöprofil. Det är inte vad Sverige behöver. Vi ”rebeller” vill tillbaka till ett parti som vågar stå upp och säga att det behövs en radikal omställning av samhället.

Publicerad: 26 maj 2017, 09:03

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Miljöpartiet

Sedan någon dag tillbaka har vi, tillsammans med flera andra miljöpartister, fått ett nytt epitet. Vi är numera, enligt bland annat en av Sveriges största dagstidningar, rebeller. Det känns nytt och ovant. Men vi tror att ibland är det bra att vara rebeller.

Som när utvecklingen i världen tuffar på i snabbfart rätt mot en klimatkatastrof som hotar att göra stora delar av jorden obeboelig. När vi människor utrotar djur- och växtarter i en svindlande takt. När de ekonomiska orättvisorna i världen är enorma och miljontals människor är på flykt. Då finns det anledning att vara rebell mot de system som skapar dessa problem och orättvisor.

Miljöpartiet bildades av rebeller. Som inte bara ville ha lite grön fernissa på politiken på ytan, utan som ville gå till rätta med de grundläggande orsakerna till de stora problemen. Den ständiga konsumtionshetsen, där marknadsekonomiska mekanismer får oss att alltid vilja konsumera mer. En oreglerad världshandel som främst gynnar de multinationella storföretagen och som leder till att varor fraktas kors och tvärs över klotet, utan att ta hänsyn till eller betala priset för de klimatutsläpp och den miljöförstöring som följer. En ekonomisk ordning i världen där åtta personer i världen äger mer än hälften av världens befolkning tillsammans.

Miljöpartiet har vuxit, utvecklats - och förändrats. Partiledningen har anammat en filosofi och en strategi att det viktigaste är att sitta i regering. Och visst är det bra att sitta i regering – men bör det ske till vilket pris som helst? Vi menar att ett framgångsrikt regeringsarbete kräver att man då och då sätter hårt mot hårt och också vid behov kan vara beredd att lämna ifrån sig makten. En del menar att det är bara som del i en regering ett parti kan göra skillnad. Alla icke-regeringspartier ses som sittandes på läktarplats - det vill säga är passiva. Ändå förhandlas det och görs överenskommelser med dessa ”passiva” åskådare ganska ofta. Och av resultatet av genomförd migrationspolitik under mandatperioden att döma skulle man lätt kunna dra slutsatsen att läktarplats kan ge väldigt bra utdelning i vissa lägen.

Visst har Miljöpartiet påverkat politiken denna mandatperiod på positiva sätt. Priset av att sitta i regering har dock varit högt. Många medlemmar och väljare har flytt eftersom förtroendet har upplevts som förbrukat när partiet svikit i hjärtefrågor som migrationspolitik, brunkol och värdlandsavtal. Än värre är att partiets opinionsbildande roll kraftigt försvagats.

Trots de enorma utmaningar som samhället står inför, finns det inget parti i Sveriges riksdag idag som talar klarspråk om dessa, och om de radikala förändringar som behöver göras. Enligt en Novus-undersökning bland medborgarna inför en partiledardebatt häromveckan ansågs klimatfrågan - som hotar mänsklighetens överlevnad - inte tillräckligt viktig för att tas upp. Utan krismedvetande hos befolkningen och opinion för förändringar kommer inga politiker våga ta de beslut som behövs.

Vi är många medlemmar som inte längre känner igen oss i vårt parti. Partiet har över tid bytt skepnad och liknar numera mest ett traditionellt mittenparti med miljöprofil. Ytterligare ett konventionellt mittenparti är dock inte vad Sverige behöver idag. Det Sverige behöver idag är ett parti som vågar stå upp och säga att det behövs en radikal omställning av samhället.

Vi önskar att Miljöpartiet skall återta rollen som systemkritiskt parti som erkänner dessa enorma samhällsutmaningar, som presenterar de gröna lösningarna och som visar vägen till ett hållbart samhälle. Miljöpartiet måste också bli mer kaxigt; vi måste våga stå upp för vad vi tror på och vägra ställa oss bakom beslut som leder samhället i helt fel riktning. Detta kommer bygga upp ett förtroende och långsiktigt stärka våra möjligheter att få igenom grön politik.

När riksvalberedningen la fram sitt förslag till ny partistyrelse insåg vi att med en sådan sammansättning i partiets högsta beslutande organ finns ingen kursändring av partiet i sikte. Därför beslutade vi att utarbeta ett nytt förslag till partistyrelse. Vi vill med detta visa att det finns alternativ. Med vår lista betonar vi också vikten av maktspridning, interndemokrati och att seniorer finns representerade i vårt högsta organ. Vårt syfte är på intet sätt att splittra partiet. Vårt syfte är att väcka debatt och skapa opinion för en kursomläggning av partiets nuvarande politik och strategi.

Det vi i slutändan vill är att partiet ska bli sig självt igen.

Sibylla Jämting, MP Aneby

Martin Blaus, MP Östanåker

Ann Engqvist, MP Svedala

Julia Fedioutcheck, MP Tyresö

Kent Holmqvist, MP Skellefteå

Maini Sorri Hongslo, MP Uppsala

Etelka Huber, MP Nässjö

Erik Hugander, MP Jönköping

Gunilla Lysell, MP Stockholm

Joakim Löf, MP Stockholm

Maria Mutt, MP Stockholm

Valter Mutt, MP Göteborg

Bernt Månsson, MP Nynäshamn

Ann-Sofie Sefton-Johansson, MP Uddevalla

Thomas Svensson, MP Borås

Christopher Ödmann, MP Stockholm

Ylva Wahlström Ödmann, MP Stockholm

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Miljöpartiet

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev