Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Mest lästa 2018: Ingen värdegrund stoppar en idiot

Publicerad: 28 december 2018, 10:14

Foto: Aline Lessner / Bildbyrån

Nils Karlsson, tidigare kommunalråd för Miljöpartiet i Malmö samt känd som Filosofen Nils på Twitter, skrev årets mest lästa krönika: ”Ingen värdegrund i världen stoppar en idiot”. Vi har hört av oss till Karlsson för att ta reda på varför den blev en sådan lajkraket och hur hans egen värdegrund skulle se ut, om han tvingades skriva ihop en.


Ämnen i artikeln:

Arbetsgivare
Få ord fyller en tjänsteperson, anställd, eller chef med så mycket fasa som ”utökat värdegrundsarbete”. Alla som varit med förr vet vad det innebär av onödiga möten, missade deadlines, och i värsta fall gruppövningar med eller utan ärtpåsar.

Hej Nils! Du kommer att vara en av Dagens Samhälles återkommande krönikörer under 2019, men läsarna fick smakprov på dina krönikor redan under 2018. ”Ingen värdegrund i världen stoppar en idiot” blev årets mest lästa krönika, trots att den publicerades så sent som i november. Varför tror du att den slog an en sträng hos så många?

– Jag tror vi är många som någon gång kommit på oss själva med att undra vad tusan vi egentligen håller på med istället för att jobba. Det kan vara på meningslösa möten som aldrig tycks ta slut, på teambuildingövningar eller just i värdegrundsarbete.

Krönikan har både en lätt raljant humoristisk ton, en tydlig grund i praktisk filosofi och värdeteori, och så utmanar den populära snabba lösningar på problem.

Varför tror du att det blivit så populärt bland chefer i offentlig sektor att ta fram värdegrundsdokumemt?

För annars måste men göra något på riktigt, till exempel se över hur ledarskapet i organisationen egentligen fungerar. Det är ett lätt sätt att skjuta ansvaret ifrån sig. Att leda utan att leda.

Hur påverkar man en arbetsplats värderingar utan att ta fram en värdegrund?

– Dels kan man ju leda och faktiskt berätta för medarbetarna hur organisationen ska fungera.

Men ännu bättre: arbeta med värden snarare än värdegrund. Vi kan identifiera de värden som styr en organisation genom att metodiskt ställa oss frågor om varför vi tycker som vi gör. Inte sällan finner man att man antingen inte vet eller att det finna motstridiga motiv.

Det här är något man mycket väl kan ta hjälp med utifrån om man tycker det är besvärligt.

Först när man vet vilka värden som styr oss är det lönt att faktiskt börja arbeta med värdegrunden – först då kan man på riktigt identifiera och ändra den. Och efter det förankra den i organisationen. Det är alltså inte värdegrunder i sig jag vänder mig mot. Det är värdegrundsarbetet som det brukar se ut som jag är skeptisk till.

Du är ju som bekant ingen tillskyndare av värdegrunder. Men om du prompt skulle behöva knåpa ihop en, vad skulle ingå?

Håll koll på organisationens syfte och fokusera på slutanvändaren, brukaren, eller kunden först och främst. Vid oväntade situationer, fråga dig hur det skulle se ut om dina medarbetare eller kolleger skulle göra det som du överväger att göra. Om du inte tycker att det vore bra, så fråga dig om din tänkta handling leder till största möjliga välbefinnande för alla inblandade.

Naomi Abramowicz

Ämnen i artikeln:

Arbetsgivare

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev