fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Mer friluftsliv förbättrar folkhälsan

Moderaterna har presenterat förslag för att förbättra den svenska folkhälsan och lyft fram idrottens betydelse. Men de har missat den värdefulla insats som friluftslivet gör för folkhälsan, replikerar företrädare för organisationen Svenskt Friluftsliv.

Publicerad: 15 mars 2013, 12:18

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

FolkhälsoarbeteFöreningsstöd

Filippa Reinfeldt och Kent Persson (M) skriver på SvD Brännpunkt 12 mars om hur Moderaterna ska möta hälsoutmaningarna i Sverige. Ambitionsnivån är hög och vi välkomnar deras olika förslag. Vi anser dock att de har missat ett par avgörande aspekter för att bilden ska bli komplett.

Reinfeldt och Persson nämner Riksidrottsförbundet som gör stora insatser för ett hälsosammare Sverige. Och visst stämmer det. Men i sammanhanget bör man också uppmärksamma den insats som det svenska friluftslivet gör för folkhälsan.

Ohälsa kan vara fysiskt relaterad, men också psykiskt. Stressrelaterade sjukdomar är en av vår tids största folkhälsoproblem. Forskning visar att motion och vistelse i naturen är mycket effektivt för att minska stressrelaterade besvär och fungerar som ett skydd mot kommande stress. Efter bara 4-5 minuter ute i naturen går puls och blodtryck ner och mängden stresshormoner i blodet minskar. Natur i kombination med fysisk aktivitet har en turboeffekt som dessutom är långvarig.

Friluftslivet innebär hälsosam fysisk aktivitet, rekreation och ökad kunskap om naturen. Friluftslivet är öppet och tillgängligt för alla, oavsett ålder, kön, etnicitet, utbildning eller inkomst.

Svenskt Friluftsliv är en paraplyorganisation för 23 ideella friluftsorganisationer som tillsammans har nästan två miljoner medlemmar. Av dessa är 300 000 barn och unga. Det svenska friluftslivet drivs av eldsjälar och vi menar att den insats vi gör för samhället inte står i proportion till det anslag som samhället ger friluftsrörelsen. Vi anser även att Socialavgiftslagen bör ändras så att samma regler gäller för friluftsrörelsen som för idrottsrörelsen då båda bidrar till samhället, är lika viktiga för barn och unga, samt för folkhälsan och livskvaliteten.

Det råder inga tvivel om att det finns ett samband mellan bristen på fysisk aktivitet och ohälsa hos befolkningen, något som i förlängningen drabbar samhällsekonomin. Vår förhoppning är att vi alla som arbetar med att öka den fysiska aktiviteten i samhället tillsammans skall kunna delta i arbetet mot en bättre folkhälsa i Sverige. Det svenska friluftslivet har genom åren betytt mycket för detta, men vi vill göra mer. Men allt kan inte ske genom ideellt arbete, det fordras resurser. Är Filippa Reinfeldt och Kent Persson villiga att medverka till detta?

Ulf Silvander, generalsekreterare Svenskt Friluftsliv

Stefan Nyström, ordförande Svenskt Friluftsliv

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev