Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Mer än var fjärde kommuntopp utsatt för hot

Publicerad: 28 juni 2021, 10:57

”Det kan bero på att det är svårare att vara anonym som politiker i en mindre kommun, där du till exempel riskerar att stöta ihop med någon som hotat dig i den lokala butiken eller på kvällspromenaden”, säger Johan Wänström, forskare och universitetslektor på Centrum för kommunstrategiska studier Linköpings universitet.

Foto: -

Hela 44 procent av landets kommunstyrelseordförande har utsatts för hot, hat eller våld under de senaste tre åren. Det visar en undersökning som SKR genomfört.


Ämnen i artikeln:

HotPolitiker

Sveriges Kommuner och Regioner har med en enkät undersökt villkoren för landets ledande kommunpolitiker. 215 av de 290 kommunstyrelseordförandena har svarat. 

Under mandatperioden har 44 procent av dem utsatts för hot, hat eller våld kopplat till uppdraget.

I kommuner med fler än 80 000 invånare har hela 61 procent drabbats. Som jämförelse är andelen 31 procent i kommuner med färre än 10 000 invånare.

Dock kan utsattheten upplevas som större i de små kommunerna. Bland ordförandena där har 44 procent funderat på att avgå på grund av hot, hat eller våld. I de större kommunerna är andelen 25 procent.

– Det kan bero på att det är svårare att vara anonym som politiker i en mindre kommun, där du till exempel riskerar att stöta ihop med någon som hotat dig i den lokala butiken eller på kvällspromenaden, säger Johan Wänström, forskare och universitetslektor på Centrum för kommunstrategiska studier vid Linköpings universitet, i ett pressmeddelande.

Det är nästan en lika stor andel kvinnor som män som svarar att de har blivit utsatta för hat, hot eller våld: 45 respektive 44 procent. Av dem som utsatts under de senaste tre åren uppger 41 procent av kvinnorna att det har gjort att de övervägt att lämna sitt uppdrag. Motsvarande andel för männen är 26 procent. 

En klar majoritet av kommunstyrelseordförandena lägger mer än 50 arbetstimmar i veckan på sitt uppdrag. I kommuner med över 30 000 invånare anger var femte att de avsätter över 70 timmar i veckan.

Det finns inga skillnader vad gäller arbetstiden mellan kvinnor och män. Detsamma gäller i fråga om hur mycket stress de känner. Däremot upplever endast 18 procent av kvinnorna att deras arbetsbelastning är ”rimlig”. Motsvarande andel för män är 31 procent.

När kommunstyrelseordförandena på en skala får gradera hur stressade de är blir det tydligt att stressen minskar ju mer erfarna de är.

Enligt SKR:s rapport om enkäten är upplevelsen av ensamhet i uppdraget tydlig i de svarandes kommentarer.

”I en liten kommun hamnar ALLA frågor på kso:s bord”, skriver en ordförande i en kommun med mindre än 10 000 invånare.

”Jag tror att det kommer att bli svårare och svårare att få politiker att ställa upp på ett uppdrag som kso. Han skall helst veta allt om allt i en liten kommun”, konstaterar en annan.

Johan Delby

Reporter

jd@dagenssamhalle.se

Ämnen i artikeln:

HotPolitiker

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev