Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

”Mer än någonsin måste vi försvara öppenheten”

Idag kan Europaparlamentet ta ytterligare ett steg mot ökad öppenhet. Då ska församlingen votera om det så kallade proportionalitetstestet. Det är ett krångligt ord, men som står för en enkel process som möjliggör för advokater, läkare, tandläkare och andra yrkesgrupper att verka över gränserna.

Publicerad: 14 juni 2018, 07:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Trots att vi tror att vi kan jobba i varje EU land är verkligheten, enligt debattören, annorlunda.

Foto: Mostphotos


Ämnen i artikeln:

EULäkare

Världen står inför ett hotande handelskrig. Inte sedan inledningen av den stora världsdepressionen på 1930-talet har öppenhet och fri rörlighet varit så hotad som idag.

Vad ska vi i EU som tror på öppenhet och rörlighet göra när protektionister som Donald Trump i USA, isolationister som Nigel Farage i Storbritannien och nationalister som Viktor Orbán i Ungern allt mer får sätta agendan i samtalet kring handel, jobb, rörlighet och globalisering?

Svaret på den frågan måste bli: försvara öppenheten, frihandel, mobilitet. Mer än någonsin tidigare. Styrkan i EU är dess öppenhet med få gränser och därmed större frihet. Gemensamma regler och mindre hinder. Som åstadkoms med små steg, i enträget och konkret arbete som medborgarna ser nytta av. När vi klarar av att leverera det.

Nästan alla som har en mobiltelefon och som varit i ett annat EU-land det senaste året har förstått att uppskatta åtminstone en regel som vi i Europaparlamentet varit med om att införa: att det inte kostar mer att ringa eller använda sin mobil än vad det gör i hemlandet.

Bara genom att konsekvent arbeta med regler som gör det enklare för människor att förverkliga sina drömmar och enklare skapa sig ett liv i ett annat medlemsland kan EU vinna ökad legitimitet.

Denna torsdag, den 14 juni, ska Europaparlamentet votera om det så kallade proportionalitetstestet. Det är ett krångligt ord, men som står för en enkel process.

Testet, som jag har varit med och förhandlat fram, lägger fast riktlinjerna för en större öppenhet och mobilitet. Den möjliggör för människor som har yrke som kräver legitimation (advokater, läkare, arkitekter etc.) att lättare röra sig genom EU genom att på sikt jämna ut reglerna för yrket, kraven, proportionella hindren.

Så är det inte i dag. Trots att vi tror att vi kan jobba i varje EU land är verkligheten annorlunda. Nationella regler ställer upp en mängd olika och landspecifika och ibland oproportionella krav som gör det krångligt och försvårar mobiliteten. Med den nya lagstiftningen på plats får alla med reglerade yrken i EU - bland dem till exempel sjuksköterskor, arkitekter, revisorer och en mängd andra med tjänsteyrken – ett verktyg som möjliggör större mobilitet. 

Det kanske inte låter så storslaget. Men det är det. För bara genom att idogt nöta ner hinder mot öppenhet och rörlighet kan vi som arbetar med lagstiftningen i EU göra skäl för vårt uppdrag och hjälpa till med att skapa ett öppnare, rättvisare och mer meritokratisk EU där alla medborgare har samma möjligheter att skapa sig ett liv och en framtid i vilken del av unionen de vill.

Genom att införa regler och lagar som så uppenbart gör det lättare och enklare för allt fler kan vi skapa större förståelse och ökad popularitet för ett EU som idag ifrågasätts allt mer. För alternativet förskräcker. Ropen på stängda gränser, fler handelshinder och högre murar leder inte till gemensam och bättre framtid för Europa, utan bort.

Jasenko Selimovic, Europaparlamentariker Liberalerna (L)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

EULäkare

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev