tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Mentorer skapar framtidstro hos unga

Vuxna behöver bli mer närvarande i ungdomars vardag. Det handlar om ett ansvar som både privatpersoner och företag måste ta. I Uppsalaområdet Gränby inleder vi därför ett mentorsprojekt som förhoppningsvis banar vägen för fler.

Publicerad: 15 januari 2013, 13:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Ungdomsarbetslöshet

Tusentals ungdomar i Sverige växer upp utan att ha en vuxen att tala med. Dessa ungdomar finns i alla miljöer och i alla typer av familjekonstellationer. Så många som var tredje ungdom skulle allra helst vilja tillbringa mer tid tillsammans med sina föräldrar, eller motsvarande, visar Mentors egna undersökningar. Alltså inte mer tid med kompisar, fritidsaktiviteter eller datorspel, utan tillsammans med någon vuxen. För att tillmötesgå det önskemålet måste vi vuxna ta vårt ansvar, både privatpersoner och företag, och investera tid och pengar i ungdomarnas vardag.

Nu inleder Mentor ett samarbete med bostadsföretaget Rikshem. Bostadsområdet Gränby i Uppsala utgör centrum för samarbetet och målsättningen är att erbjuda de ungdomar som vill, en egen mentor, alltså en extra vuxen att tala med.

Verksamheten finansieras och bemannas av Rikshem, medan Mentor står för kunskap och metodik och består av flera delar. Först och främst skapas ett långsiktigt mentorprogram, där ett antal ungdomar får en egen mentor. Dessutom skapas ett jobb-mentorprogram som beräknas nå minst 250 unga på Gränbys skolor och ett läxläsningsprojekt, som syftar till att stärka ungas studiemotivation. Ungdomsverksamheten kommer att kompletteras av seminarier för föräldrar, för att stödja dem i föräldrarollen. Att samla verksamheten runt ett specifikt bostadsområde är unikt, ett helt nytt sätt för Mentor att arbeta på. Metodiken är däremot väl inarbetad och bygger på lång erfarenhet från såväl svenska som utländska mentorprojekt. Faller pilotsatsningen i Gränby väl ut kommer fler bostadsområden runt riket att erbjudas samma möjlighet.

Vi vet att ungdomar med bristfälliga vuxenkontakter är överrespresenterade i ohälsotal och i högre grad riskerar att hamna i missbruk eller andra destruktiva livsmönster. Vi vet också att den här typen av förebyggande arbete leder till goda resultat, för den enskilde och för samhället. Samtidigt kan vi konstatera att kontakten mellan unga och vuxna i samhället minskar. Bland annat på grund av att det finns allt färre vuxna som har tid med ungdomarna på skolorna, att många unga inte har möjlighet att delta i fritidsaktiviteter och att vuxna är så hårt pressade i vardagen att de inte har tid för ungdomarna. Unga människor prioriteras ofta lågt på många nivåer i samhället. Det kallar vi på Mentor för vuxenskolk, alltså att vuxenvärlden så att säga skolkar från att ta sitt ansvar.

Nyttan med samarbetet för oss på Mentor är uppenbar – vi får möjlighet att erbjuda fler unga en egen mentor, vilket vi vet leder till större självkänsla och framtidstro hos unga. För Rikshem är det en möjlighet att erbjuda ett mervärde till hyresgästerna och att ta samhällsansvar. De största vinnarna är så klart de ungdomar i Gränby som väljer att delta i mentorverksamheten.

Rikshem och Mentor vill uppmana andra företag att avsätta tid och pengar för att stödja unga. Ta chansen att bidra till att skapa engagemang, framtidstro och självkänsla hos ungdomar som står på gränsen till att ta steget ut i vuxenlivet.

Karin Jordås, generalsekreterare Mentor Sverige

Ilija Batljan, vice vd bostadsbolaget Rikshem

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Ungdomsarbetslöshet

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev