torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Meit Fohlin: ”Det var en stor chock och sorg som vi ställdes inför”

Publicerad: 22 december 2022, 09:54

Avsaknaden av ö-politik är årets besvikelse enligt Meit Fohlin. Foto: Karl Melander

Årets händelse är att Almedalsveckan blev av och det tragiska mordet på Ing-Marie Wieselgren, enligt Meit Fohlin (S), regionstyrelsens ordförande på Gotland.

Ämnen i artikeln:

Kommunåret 2022Mordet i AlmedalenBarnfattigdomRegion Gotland

Samuel Åsgård

samuel.asgard@dagenssamhalle.se


Dagens Samhälle summerar kommun- och regionåret 2022 genom att be några utvalda personer berätta vad de kommer att minnas från året som gått.

Så här svarar Meit Fohlin (S), regionstyrelsens ordförande på Gotland.

Årets händelse:
– Eftersom jag företräder Region Gotland måste årets händelse vara att Almedalsveckan äntligen blev av igen efter år av pandemi. Samtidigt också det oerhört olyckliga som inträffade med Ing-Marie Wieselgren som blev mördad mitt i folkvimlet. Så det är en kombination av att det blev av och den stora sorg och chock som vi alla ställdes inför. 

Årets kommun/region:
– Alla kommuner som sätter upp mål och har aktiva insatser för att minska barnfattigdomen. Jag vill särskilt peka på Härjedalens kommun som verkligen har lyckats över tid. De är en av de kommuner som har satt upp långsiktiga mål kring barnfattigdom och lyckats få ner den. 

Årets person:
– Mari Bergström som utsågs till årets tjänsteperson av det gotländska näringslivet. Hon är enhetschef inom socialförvaltningens individ- och familjeomsorg på Gotland. En väldigt värdig vinnare som har jobbat under många år, hållit ihop vårt arbete och spelar stor roll både för individer och för organisationen. 

Årets succé:
– Malmö som för andra året i rad blev årets klimatkommun. När man inte bara vinner en gång utan två eller fler visar det på att det är ett strategiskt, långsiktigt och hållbart arbete som ligger bakom resultatet. Det tycker jag är värt att premiera. 

Årets besvikelse:
– Att vi fortfarande inte har någon ö-politik i Sverige. Vi är landets i särklass minsta region i kombination med att vi är landets enda ö-region. Vi skulle behöva en särskild ö-faktor i till exempel utjämningssystemet. För oss som är både en kommun och en region går sjukvårdens skenande kostnader ut över de kommunala verksamheterna så att sjukvård ställs mot skola och äldreomsorg. Det är orimligt. 

Årets överraskning:
– Att så många moderater runt om i landet har avstått samarbete med Sverigedemokraterna trots att man på nationell nivå gör det motsatta. Och det oerhörda och massiva hatet som riktats mot de moderater som avstått samarbete med SD. 

Önskan inför 2023:
– Jag önskar ett radikalt omtänk från regeringen så att de som har lägst inkomster får mer och därmed får ökade möjligheter att fixa livet. Och att regeringen också ser behovet av mer pengar till välfärden. 

LÄS MER: Debacle, hyllningar och besvikelser – här är alla intervjuer om kommun- och regionåret.

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev