Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Medier ignorerar kunskap om vårdvalet

Inför starten av vårdvalsreformen i Stockholm var mediebevakningen intensiv och kritiskt granskande. DN och SvD lyfte fram flera bekymrade röster som befarade att vårdvalet skulle slå fel och bidra till ökad segregering och ökade kostnader. Men medierna har inte visat lika stort intresse för att rapportera om hur det sedan gick.

Publicerad: 3 april 2013, 12:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Vårdval

Forskare vid Karolinska Institutet har fyra år i rad undersökt effekterna av Vårdval Stockholm. Man har bland annat kommit fram till att produktiviteten, tillgängligheten och jämlikheten ökat inom primärvården. Och man ser inte segregeringseffekter där utsatta grupper skulle missgynnas av reformen.

Det kompakta ointresse som medierna har visat för den kvalificerade utvärdering som faktiskt genomförts av är anmärkningsvärt. Timbro Medieinstitut har undersökt rapporteringen i Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter och kan konstatera att Stockholmstidningarna i det närmaste ignorerat Karolinska Institutets utvärderingar och även Myndigheten för vårdanalys utvärdering som presenterades i januari 2013 och där Karolinska Institutet har medverkat.

En av de ansvariga KI-forskarna tycker det är märkligt att medierna inte tagit till sig forskningsresultaten med tanke på hur rapporteringen såg ut inför att reformen skulle genomföras. Han menar att det är ett problem att man ger en negativ och felaktig bild av vårdvalet som inte har stöd i forskningen.

En förklaring skulle kunna vara att nyhetsmedier självklart har fokus på att beskriva problem och även potentiella problem. Men det är inte den enda uppgiften. Medierna har också ett ansvar att sätta in saker i ett sammanhang och nyansera. Enligt de pressetiska reglerna ska nyhetsförmedlingen vara korrekt och allsidig, men även medierna sätter höga mål för sig själva. SvD uttrycker sin egen uppgift på ett bra sätt: ”Ge läsarna de sammanhang och perspektiv som hotar att försvinna i den allmänna snuttifieringen av nyhetsflödet.” Dagens Nyheters nytillträdde chefredaktör menar att DN ”försöker komma så nära sanningen som möjlighet, prövar teorier, ger utrymme för motargument”.

De har inte lyckats nå upp till sina ambitioner när det gäller Vårdval Stockholm. Man kan fråga sig om medierna egentligen är mer intresserade av att spekulera i hur hemskt det möjligen kan komma att bli snarare än att berätta om och hur det faktiskt blev och förklara varför. Vårdvalsrapporteringen får i alla fall underbetyg.

Resultatet av undersökningen om rapporteringen av Vårdval Stockholm påminner om resultat från liknade undersökningar om exempelvis skolan och bostadsbristen. Nyhetsrapporteringen är inriktad på att skildra olika parters åsikter, gärna politiska, och allt för lite baserad på att lyfta fram solid kunskap och sedan tolka och granska den. Detta är givetvis ett problem om medierna är medborgarnas och även beslutsfattarnas källa till att förstå hur det ligger till. Men i förlängningen är det nog ett problem som ytterst drabbar medierna själva. Läsarna förstår att nyhetsmedier kan vara intressanta som problemformulerare och konfliktskildrare men som det verkar allt mindre som källa till förklaring av hur verkligheten faktiskt ser ut.

Mats Olin, Timbro Medieinstitut

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Vårdval

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev