fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Med Moderaternas politik blir det ingen likvärdig skola

Om Moderaterna verkligen vill ha en jämlik skola behöver partiet säga ja till de stora jämlikhetssatsningar som regeringen nu genomför, satsningar som på allvar kan bryta segregationen i svensk skola. Det skriver Matilda Ernkrans, ordförande i riksdagens utbildningsutskott (S).

Publicerad: 30 maj 2018, 09:16

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Moderaterna behöver en ny skolpolitik för att bryta segregationen. Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

RegeringenModeraternaSkolpolitikJämlikhetJämställdhetFriskolor

Slutreplik. Moderaterna fortsätter att säga nej till alla förslag för en mer jämlik skola. Anledningen är enligt Erik Bengtzboe (M) att partiet istället hittat på helt egna förslag – som i vissa fall redan genomförts av regeringen. Det är inte seriöst.

Alla partier vill, utan undantag, öka kunskapsresultaten och ha god undervisning i skolan. Men då behöver man prioritera. Investeringar framför skattesänkningar, jämlikhetsreformer framför obegränsade vinster för de stora skolkoncernerna. Det gör inte Moderaterna.

Ska kunskapsresultaten fortsätta uppåt behöver likvärdigheten öka. Skolan behöver åter bli en mötesplats, så enkelt och så svårt är det. Huvudmän, både kommunala och fristående, måste tillsammans med staten arbeta för att bryta skolsegregationen. Precis som att högskolan har ett ansvar för breddad rekrytering, bör även skolan sträva mot att vara en mötesplats. Det är beklagligt att en majoritet i riksdagen inte delar den ambitionen.

Moderaterna, partiet som införde läx-RUT och religiösa friskolor, går nu till val på ”lika möjligheter”. Då behöver man revidera sin skolpolitik. För det första måste partiet acceptera Skolkommissionens finansieringsförslag, som bygger på att lika möjligheter förutsätter olika resurser och stöd. För det andra måste Moderaterna inse att skolval som bygger på kötid gör att barn som fötts sent på året eller flyttat över en kommungräns i praktiken diskvalificeras från att göra ett val. För det tredje behöver partiet säga ja till de stora jämlikhetssatsningar som regeringen nu genomför och som på allvar kan bryta segregationen i svensk skola.

Vi som minns skolans kaos under Björklund vet att skolan behöver långsiktighet och en skolpolitik baserad på tilltro till lärarna. Skolkommissionen var ett sätt att bryta med den moderatledda regeringens hafs, slarv och ideologiska infall på skolområdet. Professionen fick ett mandat att lämna förslag för en bättre skola – det måste vi politiker ta ansvar för och orka bära.

Vi skulle ju kunna förledas att tro att alla partier har lärt av detta. Tyvärr visar Moderaternas replik att så är inte fallet.

Matilda Ernkrans, ordförande i riksdagens utbildningsutskott (S)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev