Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Markaryd ett föredöme för hela landet

Publicerad: 15 september 2014, 09:39

Bengt Germundsson (KD) i Markaryd fick 45 procent av rösterna.

Foto: Christel Lind

Kristdemokraterna kravlar sig precis över riksdagens fyraprocentsspärr. I Markaryd får partiet 45,1 procent av rösterna i kommunvalet - men bara 7,5 procent av Markarydsborna lade sin röst på KD i riksdagsvalet.

Ämnen i artikeln:

SverigedemokraternaKristdemokraterna

Karin Lundahl

klu@dagenssamhalle.se


I stället ser det ut som att många röster gått till Sverigedemokraterna som får 21,1 procent av rösterna till riksdagsvalet, i förra valet 9,2.

- Varför det ser ut så här måste vi fundera på framöver. Med det här resultatet har vi uppenbart misslyckats med att nå ut med vår nationella politik, säger Bengt Germundsson (KD), kommunalråd.

Lokalt står dock Kristdemokraterna fortsatt starka och ökar från 44,7 procent till 45,1 procent. SD ökar inte lika mycket i kommunvalet som i riksdagsvalet, men går från 5,7 till 9,8 procent.

Att SD gör ett så starkt val – trots flera avslöjanden om främlingsfientlighet inom partiet – tycker kommunalrådet är märkligt.

- Jag funderar på hur man skulle ha blivit bedömd om man i andra partier agerat och uttryckt sig som många SD-politiker har gjort. I deras fall tycks det snarare belönas av väljarna. Det stämmer till eftertanke, säger Bengt Germundsson som tror att övriga partier måste bli bättre på att ta debatten om vilken värdegrund samhället ska vila på.

KD:s framgång lokalt tror han förklaras av att Markaryd med partiet vid styret bytt karaktär från en landsortskommun med dålig självbild till en kommun som ligger i framkant och som tror på sig själv. Skolan, äldrevården och näringslivet lyfter han fram som särskilt lyckade områden.

- Markaryd har blivit en kommun att räkna med och ett föredöme för hela landet. Människor har förtroende för oss, slår Germundsson fast.

Hur stor del av framgången förklaras av dig som person?

- Det är säkert en hel del som kan kopplas till min person, men utan ett bra lag med många duktiga kristdemokrater bakom mig så skulle vi inte lyckas få det här resultatet.

KD på riksplanet backar, vad kan man lära av er i Markaryd?

- Jag vill inte dra några slutsatser av det i nuläget. För några månader sedan räknades vi ut av hela journalistkåren. Nu har vi gjort ett bra EU-val och ett något sämre riksdagsval än förra gången. Men vi har ett parti som står starkare än på mycket länge.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev