måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Mariestad om partnern i Ukraina: ”De vet att vi finns”

Publicerad: 25 februari 2022, 08:36

”Fruktansvärt”, säger Maria Gustavsson om Rysslands invasion av Ukraina.

Foto: Martin Hermansson

Mariestads kommun driver ett demokratiprojekt tillsammans med en kommun i krigsdrabbade Ukraina. ”Det som händer är fruktansvärt,” säger samhällsbyggnadsstrateg Maria Gustavsson.

Ämnen i artikeln:

ToppnyheterKriget i Ukraina

Stefan Helte

sh@dagenssamhalle.se


Några timmar efter Rysslands invasion av Ukraina hade Maria Gustavsson kontakt med Mariestads samarbetspartner i den ukrainska kommunen Kamianets-Podilskyi.

– Staden ligger i västra Ukraina och när jag hade kontakt med dem hade de inte blivit beskjutna. Men de håller sig inomhus. Väntar och avvaktar. Och mobiliserar för att kunna ta emot skadade och flyktingar från andra delar av landet.

Hur är stämningen?
– De är rädda, oroliga och nervösa.
Vad tänker du om det som händer?
– Det är fruktansvärt. Ukrainarna har kämpat med att bygga upp sitt land och få till demokrati. Det här är ett väldigt bakslag för allt det arbetet.

Maria Gustavsson berättar att Mariestad fortsätter att hålla kontakt med Kamianets-Podilskyi så långt det bara går.

– De säger att det betyder mycket för dem att vi tänker på dem. De är tacksamma för det. Sedan är det svårt att göra något konkret i det här läget. Men de vet att vi finns.

LÄS MER: Kommunalråd om ny flyktingvåg: ”Alla kommuner måste hjälpa till”

Det var för några år sedan Mariestad inledde ett kommunalt partnerskap med den ukrainska kommunen och en kommun i Litauen. Partnerskapet sker inom ramen för Internationellt centrum för lokal demokrati (ICLD). ICLD involverar kommuner och regioner för att stärka demokrati i olika delar av världen.

Partnerskapet mellan Mariestad och Kamianets-Podilskyi fokuserar på hållbarhet och energilösningar.

– Tyvärr har vi inte kunnat träffas personligen under de senaste åren eftersom pandemin kom emellan. Men vi har haft flera digitala träffar, säger Maria Gustavsson.

Gymnasieskolor i de tre samverkande kommunerna i Sverige, Ukraina och Litauen driver ett projekt där eleverna studerar olika energilösningar, bland annat solcellsdriven vätgasproduktion.

Vad händer nu med ert kommunala partnerskap?
– Man kan inte säga så mycket i dagsläget. Vi kan bara hoppas att det för deras skull går så bra som möjligt.

Kommunalt partnerskap stärker demokratin

Kommunala partnerskap är ömsesidiga och resultatorienterade samarbeten mellan kommuner och regioner i Sverige och motsvarande lokala myndigheter i något av samarbetsländerna.

Partnerskapet markerar den viktiga roll kommuner och regioner har i global utveckling för att stärka demokrati runtom i världen.

Partnerskapet ska bidra till ökat medborgarinflytande genom att stärka lokala och regionala politiskt styrda organisationer inom jämlik/rättvis och inkluderande behandling, deltagande och delaktighet, transparens och insynsmöjligheter och möjlighet till ansvarsutkrävande.

Källa: Internationellt centrum för lokal demokrati (ICLD).

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev