Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Mängdbrotten skadar förtroendet för polisen

Privata vaktbolag och medborgargarden som upprätthåller lag och ordning? Polisen har i dag våldsmonopolet, och så bör det förbli. Men nu behöver vi också diskutera polisens arbetsmetoder för att hantera den ökade mängden anmälda mängdbrott. Annars eroderas förtroendet för rättsstaten.

Publicerad: 5 september 2018, 18:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Allt för många som utsätts för mängdbrott upplever, enligt debattören, att man blivit sviken av det svenska rättsväsendet.

Foto: Fredrik Larsson, Mostphotos


Ämnen i artikeln:

PolisenKriminalitetLiberalerna

Enligt polisens senaste kartläggning klassas hela 23 områden i Sverige som extra utsatta, vilket innebär att dessa området också omfattas av en hög grad av utanförskap och kriminalitet.

Regeringen har lagom till valtider beslutat om miljardsatsningar till polisen för att komma till bukt med den grova, organiserade brottsligheten. Majoriteten av de brott som begås – tre fjärdedelar enligt polisens egna siffror – dock mängdbrott. Bland dessa är det en hög andel där förundersökningen läggs ner, inte leder till fällande dom eller uteblivna konsekvenser för den som begått brottet. Här står något högre på spel än en politisk valförlust, nämligen tilltron till rättsväsendet.

Allt för många som utsätts för mängdbrott upplever att man blivit sviken av det svenska rättsväsendet. Inom kategorin mängdbrott räknas exempelvis stölder, inbrott, skadegörelse, bedrägerier och misshandel. Även om brottet inte räknas som allvarligt, medför de ändå skada för den enskilda och för samhället och i förlängningen även rättsväsendet i stort.

Alla riksdagspartier är överens om att polisen bör få mer resurser, men nu måste politikerna även börja diskutera polisens arbetsmetoder för att underlätta lagföring och rapportering, så att vi får fler fällande domar.

ICA-handlaren Andreas Bylger skrev förra året ett öppet brev till politikerna i Skärholmen, där han krävde bättre ordning i Sätra centrum. Öppen droghandel och upprepade snatterier, otrygghet och stölder är vad Andreas Bylger såg som problem som uppstått i frånvaron av polis och väktare.  Av de 50 anmälningar som han gjorde mellan oktober 2016 till november 2017, har endast tre gått till domstol.

Många handlare vittnar om ett hårdare klimat samt att det tar för lång tid innan polisen kommer till butiken när brott anmäls. Även när både kameraövervakningsbevisning och vittnesmål finns, räcker detta inte alltid till en fällande dom. Och när ett fall går vidare och leder till fällande dom, kan den åtalade vägra betala ut bötesbeloppet till den brottsdrabbade utan konsekvens. Vi har sett att flera butiksägare väljer att lägga ner sin verksamhet i särskilt utsatta områden. Det får som en effekt att utanförskapet förstärks, att företagsamheten minskar och att viktig service för de boende försvinner.

Regeringens löfte om pengar till rättsväsendet räcker inte. Vi Liberaler vill även fokusera på hur vi ska rikta resurserna, så att Polisen kan fullgöra sitt uppdrag på bästa sätt. Vi föreslår därför en åtgärdslista med förbättrade arbetsmetoder som vi hoppas ska underlätta lagföringen, leda till fler åtal och fällande domar vid brott mot butiker:

Nolltolerans mot mängdbrott. Polisen får inte skicka signaler till samhället om att vissa typer av brott är okej, genom att dessa brott inte får någon påföljd. Polisen bör utforma sitt arbete utifrån en nolltolerans mot mängdbrott.
Fler synliga poliser på gator och torg som också ges möjlighet att prioritera brott i butik och andra brott mot näringsidkare.
Effektivisera hanteringen av stöldbrott i butik. Detta kan göras genom dels en effektivare förhörsprocess med förhör på distans, men också genom upprättande av jourdomstolar.
Avskaffa straffrabatten för de som stjäl återkommande samt möjlighet att kunna omvandla bötesstraff till fängelse för de som konsekvent vägrar att betala böter.
En särskild funktion hos polisen bör inrättas på nationell nivå som specialiserar sig på brott mot butiker och handelsplatser.

Det viktigaste arbetet är det brottsförebyggande, men genom att presenterar våra förbättringsförslag vill vi förstärka tilltron till brottsbekämpning och det svenska rättsväsendet för  alla brottsutsatt, och inte bara några få. Rättsstaten är den svagastes bästa skydd, och det gäller även småföretagare.

Said Abdu, riksdagsledamot och näringspolitisk talesperson (L)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev