Demokrati
Många tjänstemän vågar inte larma media: ”Varningssignal”
Publicerad: 2 september 2022, 08:35
”Man måste jobba mycket mer intensivt och hålla en levande diskussion på arbetsplatser kring detta”, säger Anna Nitzelius. Foto: Pressbild/Akavia
Många av fackförbundet Akavias medlemmar som arbetar i offentlig sektor är otrygga med att rapportera oegentligheter till media. Chefer måste arbeta mer med information om lagar och regler, anser förbundets expert Anna Nitzelius.
I en enkät från fackförbundet Akavia med bland annat ekonomer, jurister, och samhällsvetare i offentlig sektor, uppger 52 procent av de svarande att de inte känner sig trygga med att meddela oegentligheter till media.
En varningssignal, tycker Anna Nitzelius, sakkunnig i rätts- och förvaltningspolitik på Akavia.
– Det är bekymmersamt, för det här är viktigt – offentlig sektor bygger på att medarbetare vågar meddela oegentligheter.
Vad beror det på att så många känner osäkerhet?
– Jag tror att det många gånger handlar om att man är osäker på vad man kan säga, när man omfattas av skydd i regelsystemet, eller om oklarheter kring hur man går tillväga.
Att öka kunskapen om vad som gäller är viktigt, anser Anna Nitzelius, och det är arbetsgivarens ansvar.
– Man måste jobba mycket mer intensivt och hålla en levande diskussion på arbetsplatser kring detta. Jag tänker att chefer också har ett stort intresse av att få kännedom om de här frågorna.
Larm om tystnadskultur i offentlig sektor och rädsla för repressalier för medarbetare som uttrycker sig kritiskt har de senaste åren kommit från bland annat Göteborg och Västernorrland. Vad man ska göra åt sådant är svårt att ge ett generellt svar på.
– Men det handlar många gånger om att ha ett levande samtal, en bra samtalskultur och en öppen dialog och att man känner tilltro och trygghet. Det är inget man skapar på fem minuter och det krävs ett arbete för att komma dit, säger Anna Nitzelius.
I arbetet med Akavias rapport ”Det våras för byråkraten” har förbundet också genomfört panelsamtal där bland annat företrädare för kommunal sektor har deltagit. I samtalen lyftes bland annat korruption inom välfärdssektorn som ett problem. Det finns en uppfattning om att hot och trakasserier har blivit vanligare samtidigt som kommuner och regioner har otillräckliga rutiner för att möta otillbörlig påverkan.
Akavias rapport pekar inte bara på missförhållanden. Åtta av tio av svarande i enkäten tycker att de har bra förutsättningar för att utföra sitt uppdrag, och en stor andel är ofta eller alltid stolta över sitt jobb.
– Det är roligt att så många av våra offentligt anställda faktiskt känner sig stolta över att jobba i offentlig sektor. Det är något att värna framåt, säger Anna Nitzelius.
Undersökningen genomfördes förra hösten bland cirka 3 800 Akaviamedlemmar som är anställda i stat, region eller kommun. Svarsfrekvensen var 40 procent.
Så funkar meddelarfrihet och visselblåsning
Meddelarfriheten och meddelarskyddet är grundlagsfästa rättigheter som gäller offentligt anställda. Sedan i juni finns också lagkrav på att offentliga arbetsgivare ska ha en visselblåsarfunktion.
Meddelarfriheten innebär att alla anställda i offentlig verksamhet får lämna uppgifter till medier för publicering, utan risk för påföljder.
Meddelarskyddet innebär att den som lämnat uppgifterna har ett anonymitetsskydd. Journalister får inte avslöja sin källa, och arbetsgivare och chefer får inte försöka ta reda på vem som lämnat uppgifterna – inte ens ställa den frågan.
Visselblåsarlagen är ny och innebär bland annat att offentliga arbetsgivare med fler än 50 anställda måste ha en intern visselblåsarfunktion där man kan larma om missförhållanden. Visselblåsare ska skyddas mot repressalier från arbetsgivaren.
LÄS MER: Regeringens utredare: ”Ingen som gör sitt jobb i samhällets tjänst ska behöva utsättas”
LÄS MER: SKR: Svårt för kommuner tackla hot från brottslingar
LÄS ÄVEN: Polisens expert: ”Anmäl alltid hot och våld”