tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Många har sökt sig till kommunens samlingsplats efter skjutningen i Visättra

Publicerad: 22 juli 2021, 10:55

Catarina Klockerud, säkerhetssamordnare i Huddinge kommun. Polisbild vid platsen där barnen blev skadade i lördags.

Foto: Huddinge kommun/Christine Olsson/TT

Efter skottlossningen nyligen som drabbade två små barn söker sig många till kommunens samlingsplats i Visättra i Huddinge. Lokalen hålls därför öppen till efter helgen. Samtidigt har invånare tagit initiativ till att bilda en grupp som ska säkra tryggheten för barnen.

Ämnen i artikeln:

TrygghetKriminalitet

VS


 

– Jag ska vara med på gruppens möte på tisdag och se vad kommunen kan göra för att stötta den, säger Catarina Klockerud, säkerhetssamordnare i Huddinge kommun.

Den tillfälliga samlingsplatsen ordnades i söndags, dagen efter skottlossningen där en femåring och en sexåring skadades i Visättra, nära Flemingsberg. Från början var det tänkt att kommunen enbart skulle bemanna den till och med i morgon, fredag. 

Men nu är det bestämt att personalen vid familjecentralen och andra som särskilt arbetar med barn ska finnas på plats till och med måndag. I genomsnitt har 30-40 barn och föräldrar per dag kommit för att prata om skjutningen och den allmänna otryggheten i Visättra, berättar Catarina Klockerud.

En tanke med lokalen var också att fånga upp eventuella sena reaktioner hos boende och barn i området för att då kunna erbjuda socialförvaltningens samtal, råd och stöd. Om några sådana reaktioner kommit är okänt, men Sofia Bidö, verksamhetschef vid Rädda barnen, säger till Svenska Dagbladet, att direkt exponering vid en skjutning ökar risken för att ett barn ska utveckla krisreaktioner och psykisk ohälsa. Även barn som bor i ett område eller enbart hör talas om händelsen kan påverkas. 

I bostadsområdet har barn börjat vara ute och leka igen, men oron och rädslan tilltog enligt Catarina Klockerud när de misstänkta nio personerna släpptes i tisdags. Polis som fotpatrullerar i området fick då ta emot många frågor från allmänheten.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev