Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Många anmälda brott visar på aktivt brottsbekämpande

Siffror från Brå kan vara användbar för att upptäcka trender i brottslighet, både nationellt och lokalt. Men att använda den sammanlagda statistiken som ett mått för att hitta den mest kriminella staden är missvisande.

Publicerad: 14 februari 2013, 14:34

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

PolisenKriminalitet

I en artikel i Dagens Samhälle (nr 5, 2013) presenteras en ranking av kommunerna med landets högsta brottslighet (med preliminära siffror för 2012). I artikeln hamnar ljuset bland annat på att Växjö med 37 procent ökad brottslighet har klättrat till en 7:e plats. Att detta till stor del beror på att länets brottsbekämpande myndigheter arbetar aktivt med kontroll- och spaningsinsatser inom vissa brottstyper som ofta genererar stort antal anmälningar hamnar däremot i skuggan.

Statistiken från Brottsförebyggande rådet (Brå) kan vara användbar för att upptäcka trender i brottslighet, både nationellt och lokalt. Den är utmärkt för att se om en särskild typ av brott ökar eller minskar. Då och då är det också ett verktyg för att bestämma om inriktning i arbetet för rättsväsendet och kommuner. Att använda den sammanlagda statistiken som ett mått för att hitta den mest kriminella staden blir dock kraftigt missvisande.

I Brå-statistiken redovisas samtliga händelser som anmälts och registrerats som brott hos polis, tull och åklagare i landet. I artikeln har man utgått från antal anmälda brott per 100 000 invånare. När vi bedömer statistiken måste vi tänka på att vissa typer av brott genererar ett stort antal anmälningar. I en utredning om alkoholbrott räknas varje försäljningstillfälle som en brottsmisstanke. Det innebär att en säljare kan generera många brott vilket får stort genomslag i statistiken. För Växjös del finns förklaringen dessutom i att vissa uppgifter har blivit felaktigt dubbelregistrerade av rättsväsendet.

När polisen prioriterar kontroll- och spaningsinsatser mot alkohol- och narkotikabrott samt trafikbrott vänds ett positivt resultat av polisens arbete till ett negativt resultat i statistiken.

Använd statistiken för att upptäcka trender inom brottsligheten och analysera vilka brott som de brottsbekämpande myndigheterna prioriterar. Inte till tio-i-topplistor.

Bo Frank, (M), Växjö kommun

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

PolisenKriminalitet

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev