Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

”Man kan inte ha en camping bara för vissa”

Publicerad: 14 augusti 2015, 11:30

Kommunala campingar för EU-migranter kan strida mot likabehandlingprincipen, anser Martin Valfridsson, regeringens samordnare.

Foto: Colourbox/Nora Lorek, TT

Kommunal camping med toalett och tvättmöjligheter. Så löser Uppsala situationen för EU-migranterna. Men Martin Valfridsson, regeringens samordnare, är kritisk. – Vi har arbetat hårt för att få bort kåkstäder i Sverige, nu ger man efter för det, säger han.


Hur långt sträcker sig kommunernas ansvar för EU-migranterna? Frågan blir alltmer aktuell.

Uppsala kommun har valt att upplåta en bit mark till EU-migranter att tälta på. Där står kommunen för enklare service som toalett och tvättmöjligheter. Ilona Szatmári Waldau (V), kommunalråd, förklarar i en intervju i DN att det blir billigare än att ständigt avhysa de illegala bosättningarna.

I Lund har den rödgrönrosa majoriteten liknande planer, vilket kritiserats av oppositionen, och i Helsingborg hyr kommunen campingplatser åt migranterna.

Martin Valfridsson, jurist och regeringens samordnare för arbetet med utsatta EU-medborgare, manar dock kommunerna till eftertanke. Han menar att den här typen av lösningar kan strida mot likabehandlingsprincipen i kommunallagen.

- Man kan inte ha en camping bara för vissa. Vi har ingen tak-över-huvudet-garanti för några i samhället. Och att erbjuda kommunal service till en grupp som egentligen har mindre rätt till välfärden är inte okomplicerat, säger han.

Principen måste vara, menar han, att EU-migranterna själva ordnar någonstans där de kan bo. Till exempel går ihop och hyr en campingstuga.

Men kommunerna själva anser att det här är en billig och bra lösning – vad säger du om det?

- Ja, så kan det kanske vara. Men å andra sidan så riskerar man att ge efter för en typ av boenden, kåkstäder, som vi inte vill ha i Sverige och som vi arbetat hårt för att få bort. Då har man gett efter för grundläggande principer.

Martin Valfridsson förstår att kommunerna är frustrerade över situationen, men påpekar samtidigt att även den här sortens boenden är en kortsiktig lösning, eftersom migrationen inte är något tillfälligt fenomen.

Han har rekommenderat regeringen att se över lagstiftningen vid avhysningar som i dag anses föråldrad.

- Budskapet måste vara att vi tänker inte kriminalisera tiggeriet, men vi accepterar inte att man bor i parker eller på privat mark hur som helst. De får komma hit, men måste då ordna boende.

Att kommunen står för härbärgen för EU-migranterna vintertid ser dock Martin Valfridsson inget problem med. Åtgärder vid akuta situationer hävdar han är förenligt med socialtjänstlagen.

- Kommunen får gå in vid nödsituationer, men det är tveksamt om det är förenligt med lagen att erbjuda en permanent campinglösning, säger han.

Som nationell samordnare arbetar Martin Valfridsson med att ta fram nationella riktlinjer för hur kommunerna ska hantera EU-migranternas situation.

DS Play: Se intervjun med Martin Valfridsson från Almedalen.  

Karin Lundahl

Webbredaktör

kl@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News