fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Man häktas för dådet i Visby – har erkänt attacken

Publicerad: 8 juli 2022, 10:09

Ing-Marie Wieselgren mördades vid Donners plats i Visby.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Mannen som erkänt att han knivattackerade Ing-Marie Wieselgren häktas på sannolika skäl misstänkt för mord, rapporterar flera medier.

Ämnen i artikeln:

KriminalitetMordet i Almedalen

PJ

Petter Jerdén

pj@dagenssamhalle.se


Den 32-årige mannen häktas med fulla restriktioner och ska genomgå en liten rättspsykiatrisk undersökning. Han har erkänt den dödliga attacken.

– Han har berättat varför han gjort det han har gjort. Det är riktat mot psykiatri skulle jag säga, sade kammaråklagare Petra Götell på en pressträff på torsdagen.

Mannen knivhögg Ing-Marie Wieselgren, psykiatrisamordnare på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), till döds på Donners plats i Visby. 32-åringen greps kort därefter i närheten av brottsplatsen. Polisens teori är att han agerade på egen hand. 

– Det finns uppgifter om att han lider av psykisk ohälsa och att han begått gärningen under narkotikapåverkan. Vi bedömer att den avlidna kvinnan var gärningsmannens tilltänkta mål. Det kan bero på hennes offentliga profil och långvariga engagemang i frågor om psykiatrin i Sverige, sade Petra Götell.

Medier har rapporterat att den misstänkte har varit aktiv i nazistiska NMR. Petra Götell uppger att det är ett spår i utredningen, men det är inte i fokus.

Dådet har väckt stor sorg och bestörtning. På Donners plats hedras Ing-Marie Wieselgren med blommor och tända ljus. På torsdagen hölls en minnesgudstjänst för henne i Visby domkyrka.

32-åringen får inte ha kontakt med andra i häktet, ta emot besök eller följa nyhetsrapportering. Åtal ska vara väckt den 8 augusti.

Fotnot: I tidigare texter står en annan ålder på den misstänkte mannen, baserat på polisens initiala uppgifter. Han är 32 år.

LÄS MER: 

Göran Stiernstedt hyllar Ing-Marie Wieselgren: ”Hon var unik”

Christina Kennedy: ”Nu får vi andra fortsätta i Ing-Marie Wieselgrens anda”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev