Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

”Mammaledighet ett bakslag för jämställdheten”

Det är obegripligt att de rödgröna EU-parlamentarikerna röstar för ett direktiv som ger Europas mammor en obligatorisk ledighet på 20 veckor, medan pappor bara får tio dagar. Ett arbetsförbud för kvinnor som föder barn är inte vägen mot jämställdhet. Familjepolitik hör dessutom hemma på nationell nivå.

Publicerad: 4 juni 2015, 09:28

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Att genomföra ett arbetsförbud för kvinnor som föder barn är inte vägen mot jämställdhet!


Ämnen i artikeln:

SocialdemokraternaModeraternaEU

Småbarnsmammor i Europa kämpar med sitt livspussel. Att bilda familj ska inte vara ett hinder för kvinnor i arbetslivet. Kvinnor och män ska ha samma rättigheter och möjligheter att jobba, men lösningen är inte att toppstyra från Bryssel. Därför är jag, till skillnad från de rödgröna, emot ett direktiv för mammaledighet på EU-nivå med 20 veckors obligatorisk ledighet endast för mammor - och en separat lagstiftning med tio dagars ledighet endast för pappor inom hela EU.

Detta bidrar i stället till ökad ojämställdhet mellan kvinnor och män.

Mammaledighet ska vara föräldraledighet. Direktivet ger fel signaler genom att betrakta kvinnor som ensamt ansvariga för de nyfödda barnen. Vi ska uppmuntra båda föräldrarna att ta hand om barn och hem. Hur och när är ett beslut som bör fattas av föräldrarna själva och inte toppstyras av politiker.

Det är obegripligt att de svenska rödgröna ledamöterna i Europaparlamentet har röstat emot att kommissionen ska dra tillbaka lagförslaget om mammaledighet och därmed i stället pressar på för att via EU tvinga svenska kvinnor att stanna hemma.

Att genomföra ett arbetsförbud för kvinnor som föder barn är inte vägen mot jämställdhet. Det är också obegripligt att regeringen motsätter sig direktivet samtidigt som de rödgröna EU-parlamentarikerna stödjer det. Det är dags att Socialdemokraterna och Miljöpartiet agerar begripligt i EU och tar ställning för en tydlig svensk linje och för en långsiktig och trovärdig feminism.

Familjepolitik ska bestämmas på nationell nivå. Det finns stora skillnader i Europa och jag förstår utmaningarna i vissa länder. Men vi kan inte ha en lösning som passar alla i hela EU, som Socialdemokraterna uppenbarligen önskar.

Det riskerar bara att försämra villkoren för svenska föräldrar. Vi ska vara solidariska med kvinnor i de länder som inte har samma föräldraskydd som i Sverige. Det gör vi genom att aktivt verka för en kultur där det är okej för både kvinnor och män att ta ett större ansvar för hemmet. Det är också viktigt att arbetsgivare ger kvinnor möjlighet att komma tillbaka till arbetslivet utan att bli diskriminerade. Det handlar om att förändra attityder och bekämpa stereotyper. Fortsätter vi att ge olika förutsättningar för kvinnor och män förstärker det i stället stereotyperna.

I Sverige har vi kommit långt. Av totalt 1,5 år per barn ska minst två månader tas ut av varje förälder för att de ska kunna ta ut maximalt antal dagar. Varför ska svenska kvinnor som vill arbeta och har en partner som vill vara hemma, ändå tvingas att stanna hemma? Vi måste sluta betrakta mammor som den enda föräldern och i stället ge pappor en större roll i familjelivet.

Jag kämpar för att kommissionen ska dra tillbaka förslaget om ett mammaledighetsdirektiv. Nu när kommissionen äntligen går åt rätt håll och visar respekt för nationell kompetens vill de rödgröna döda detta initiativ och i stället ta strid för lagstiftning i en fråga som bäst hanteras nationellt.

Jag undrar var den berömda feministiska Europapolitiken har tagit vägen? Vägen mot jämställdhet i Europa går via delad föräldraledighet.

Anna Maria Corazza Bildt, EU-parlamentariker (M), vice ordförande i utskott för Inre Marknad och Konsumentskydd

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev