Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Maktskifte i Skurup – SD-vildar stöttar S

Publicerad: 14 december 2021, 08:21

Kommunstyrelsens tidigare ordförande, moderaten Johan Bolinder, har kallat försöken till maktövertagande för en ”kommunal statskupp”.

Foto: Johan Nilsson/TT

Skurups kommun i Skåne har fått ett nytt styre sedan Socialdemokraterna tagit över makten med hjälp av avhoppade Sverigedemokrater.


Ämnen i artikeln:

ModeraternaSverigedemokraternaSocialdemokraterna

Fram till nu har kommunen styrts av Moderaterna och Skurupspartiet med stöd av Sverigedemokraterna, men under måndagens kommunfullmäktigemöte röstade 26 för och 15 nej till ett maktskifte, rapporterar flera medier.

Det var i oktober som den politiska kartan i kommunen började ritas om. Efter en spricka inom SD lämnade sju av elva ledamöter i kommunfullmäktige partiet och blev politiska vildar. Med stöd av några av dem initierade då den socialdemokratiskt ledda oppositionen ett maktskifte.

Kommunstyrelsens tidigare ordförande, moderaten Johan Bolinder, har kallat försöken till maktövertagande för en ”kommunal statskupp”.

Den nya majoriteten i Skurup består av Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet, Centern, Kommunens väl och Liberalerna i samarbete med två tidigare sverigedemokrater. Lena Axelsson (S) har utsetts till kommunstyrelsens ordförande och Jörgen Lidfeldt (tidigare SD) till förste vice ordförande.

LÄS MER: Politiskt kaos i Skurup: ”Agerar i ren desperation”. 

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev