Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

M: Socialdemokraterna vänder ytterstaden ryggen

Hela Stockholm ska leva, även ytterstaden. För att skapa fler arbetsplatser i ytterstaden arbetade Alliansen aktivt för att flytta ut stadens förvaltningar från innerstaden till stadens yttre delar. Men Socialdemokraterna har stoppat utvecklingen, vilket innebär att utanförskapet i utsatta områden riskerar att öka.

Publicerad: 8 augusti 2017, 14:39

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Socialdemokraterna har, enligt oppositionsborgarrådet (M), stoppat utflyttningen av förvaltningar från innerstaden.


Ämnen i artikeln:

StockholmFörorterSocialdemokraternaModeraterna

En stad som lever handlar om mer än bostäder för alla. Det är minst lika viktigt att det finns arbetsplatser av olika slag i alla dess delar. Med sitt stora markinnehav och omfattande organisation har Stockholms stad en unik möjlighet att skapa förutsättningar för det lokala näringslivet i ytterstadsdelarna, samtidigt som staden kan spara pengar genom lägre hyror och innerstaden kan ge plats åt nya bostäder.

När Alliansen fick väljarnas förtroende 2006 påbörjade vi ett intensivt arbete med att flytta förvaltningar och bolag från innerstaden. Bland annat flyttades Micasa, äldreförvaltningen, socialförvaltningen, utbildningsförvaltningen, kulturförvaltningen, idrottsförvaltningen och Stockholm Vatten. Vi flyttade med andra ord hundratals arbetsplatser från centrala staden till ytterstadsdelar. Det är något som vi är stolta över.

Men vid maktskiftet i Stadshuset 2014 tvärstannade Socialdemokraterna processen. Flytten av Stokabs cirka 100 anställda från Vasastan till norra Järva stoppades och likaså flytten av Utbildningsförvaltningen till Tensta. Inte heller den planerade flytten av Tekniska Nämndhuset från Kungsholmen till Söderstaden blev av. Den skulle ensam ha inneburit en möjlighet att bygga 600 nya bostäder i cityläge. Men istället för att bli attraktiva bostäder ska nu fastigheten rustas upp för över en miljard kronor.  

Det hela är anmärkningsvärt, särskilt med tanke på att Karin Wanngård (S) under sin tid i opposition motionerade om att staden ska använda hela Stockholm vid lokalisering av förvaltningar. Hon ville då att hela Stockholm skulle leva och att principen ”närmast Stadshuset” skulle slopas, då det är mer kostnadseffektivt att använda lokaler i andra delar av staden.

Nu när Wanngård har makten att genomföra sitt eget förslag gör hon istället tvärt om. 

Socialdemokraternas agerande är obegripligt. Helt i strid med tidigare retorik och egen budget arbetar de inte bara för att stoppa förvaltningar från att flytta till ytterstaden. De arbetar också aktivt för att flytta förvaltningar från ytterstaden. Exempelvis får Serviceförvaltningens kontaktcenter med 70 arbetsplatser inte stanna i Husby, utan flyttas till Globenområdet. Lägg dessutom till att Rinkebys nya polishus försenas med flera år, att Kista polisstation läggs ner samt att DO flyttas till Solna istället för till Rinkeby, så blir det mer än tydligt att S vänt ytterstaden ryggen.Socialdemokraternas retorik är lika ihålig på regeringsnivå som på kommunal nivå. Vi har ett unikt läge att stärka näringslivet i Stockholms ytterstad genom att låta Statens Fastighetsverk flytta myndigheter från Riddarholmen till ytterstaden och samtidigt möjliggöra nya bostäder i ett av Stockholms bästa lägen. Regeringen skulle kunna omsätta det i praktisk politik redan i dag, men inget händer. 

För närvarande söker Skolverket efter nya lokaler. Det handlar om cirka 11 000 kvadratmeter för över 600 anställda och det är ett gyllene tillfälle att lyfta Kista och Järva genom att placera myndigheten där. Skattebetalarna skulle dessutom få lägre kostnader. För att använda Karin Wanngårds egna ord: Hela Stockholm ska leva. Fortsätt förvaltningsflytten ut till ytterstaden!

Joakim Larsson, oppositionsborgarråd i Stockholms stad (M)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev