måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

M-protest i Olofström: ”Valfusk att rösta i Folkets hus”

Publicerad: 15 oktober 2021, 12:08

Moderaten Patrik Krupa tycker att Folkets hus är Socialdemokraternas hemmaplan. Han vill inte att det används som vallokal. Håkan Björkman (S) håller inte med honom.

Foto: Privat, Johan Nilsson/TT, privat

Moderaterna i Olofström vill inte att Folkets hus ska få vara vallokal. Eftersom byggnaden inte är neutral är det valfusk att genomföra röstning där, anser partiets gruppledare.

Ämnen i artikeln:

ModeraternaSocialdemokraternaVal 2022

Johan Delby

jd@dagenssamhalle.se


Folkets hus används inte sällan som lokal för förtidsröstning och som vallokal runt om i landet. Så har det även varit i Olofström. Men där driver Moderaterna hårt att det ska bli slut på det. ”Vi anser det vara valfusk att anordna offentliga val på en sådan plats”, skriver partiet i en inlaga till kommunens valnämnd.

– Folkets hus är inte en neutral lokal. Den är olämplig. Vi ser detta som en principsak, säger Patrik Krupa, gruppledare för Moderaterna.

Han hänvisar till vallagen. Där står det bland annat att en plats som nyttjas för förtidsröstning och som vallokal inte ska ha ”anknytning till en viss politisk sammanslutning”.

M protesterade redan inför förra valet, men fick inget gehör från valnämnden. Sedan dess anser Patrik Krupa att Folkets hus blivit ännu mer olämpligt.

– Numera har både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet lokaler i byggnaden. Dessutom Metall och ABF, som ju är kopplade till arbetarrörelsen. S och V har även skyltar med sina partinamn på fasaden, säger han.

M föreslår att en skola som ligger i närheten av Folkets hus används i stället.

Det är en kommuns uppgift att i en valnämnd ta fram lokaler för röstning. I Olofström är socialdemokraten Håkan Björkman valnämndens ordförande. Han anser att Folkets hus fungerar bra för ändamålet, trots att hans parti nu huserar i byggnaden.

– Det är ju fritt fram för alla föreningar, företag och organisationer att hyra in sig där. Och det finns ett bibliotek. Det är verkligen ett folkets hus, säger han.

Valnämnden kommer inte förrän i början av nästa år att ta ställning till vilka vallokaler man ska använda, och Håkan Björkman säger att man då kommer att ta ställning till skrivelsen från M.

I foajén till Folkets hus finns ett monument över Hjalmar Branting, Sveriges första socialdemokratiska statsminister. Inför röstningen i valet 2018 täcktes det över. Just med tanke på neutraliteten, enligt Håkan Björkman

– Vi gjorde det så att ingen skulle ta illa vid sig, säger han.

Patrik Krupa har en annan bild av händelsen.

– Det täcktes inte över för att vi hade klagat, utan för att det pågick en renovering, hävdar han.

Olofström: Ett S-fäste

Olofström är sedan länge ett starkt S-fäste. Så sent som 2014 fick partiet 51,3 procent av rösterna och alltså egen majoritet i fullmäktige. I senaste valet backade S till 42,6, men är fortfarande överlägset störst. En koalition bestående av S, V och KD styr kommunen.

 

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev