tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

M-politikern som röstade grönt: ”Man måste vara sann mot sig själv”

Publicerad: 19 september 2014, 14:20

Moderaten Lars Ahlkvist röstade på Miljöpartiet.

Foto: Lars-Åke Kvant

Lars Ahlkvist (M), kommunalråd i Hörby, valde bort det egna partiet i kommunvalet. I stället lade han sin röst på Miljöpartiet. - Man måste vara sann mot sig själv, säger han.


Karin Lundahl

klu@dagenssamhalle.se


Lars Ahlkvist tycker att det var lätt att ta ställning i region- och riksdagsval. Där gick rösterna självklart till Moderaterna, partiet han har varit aktiv i sedan trettio år. Men i kommunvalet tog det emot.

- Vi har haft en konflikt inom partiet och det har varit mycket oreda. Moderaterna står inte för de beslut som fattats och man står inte för de värderingar som jag har om stabilitet och ordning och reda, säger han.

Enligt Lars Ahlkvist har det förekommit en del mobbning och kränkande behandling inom partiet. Något som han menar att han genom sin röst på MP tar avstånd ifrån.

- Man måste vara sann mot sig själv.

I Hörby tappade Moderaterna 20 procentenheter, från 35, 7 procent till 15,6, jämfört med valet 2010 – så Ahlkvist är inte ensam om att rata partiet. Men att han genom rösten på MP skulle ha röstat bort sig själv håller han inte med om.

- Nej, eftersom jag inte kandiderar för något parti. Så hur skulle jag då kunna rösta emot mig själv?

Han hävdar att han i sju år har försökt att förändra sitt parti inifrån – dock utan att lyckas. Lars Ahlkvist menar att det inte är själva politiken, utan de lokala företrädarna som det är fel på.

- Och det får konsekvenser för den praktiska politiken. Man agerar inte långsiktigt hållbart utan fattar beslut och svänger i sista stund, säger han.

Beslutet att i stället rösta på Miljöpartiet var välgrundat, enligt det avgående kommunalrådet.

- Miljöpartiet har ingått i den femklöver som jag har lett de senaste åtta åren och jag har uppfattat partiet som en lojal och stabil samarbetspartner som håller överenskommelser och som inte mobbar andra partiers företrädare.

Efter årsskiftet lämnar han sin post som kommunstyrelsens ordförande, vad som händer sedan är oklart.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev