onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

M i Malmö öppnar för styre med SD-stöd

Publicerad: 6 september 2018, 04:00

Torbjörn Tegnhammar, moderat oppositionsråd i Malmö, kan tänka sig ett M-lett minoritetsstyre i staden, uppbackat av SD. Foto: Emil Langvad/Bildbyrån

S blev störst, men M-ledaren Torbjörn Tegnhammar vill ta makten med hjälp av SD. Läs DS intervju med honom.

Ämnen i artikeln:

Valutgången 2018ModeraternaSDSverigedemokraternaMalmö

Johan Delby

jd@dagenssamhalle.se


Socialdemokraterna blev störst i Malmös kommunval enligt valnattens siffror men riskerar ändå förlora makten. ”Malmöborna har röstat för ett maktskifte. Det ser ut som om vi kan åstadkomma det”, sade Moderaternas ledare, Torbjörn Tegnhammar till Sydsvenskan sent igår kväll.

Inför valet intervjuade DS Torbjörn Tegnhammar:

De senaste 24 åren har Socialdemokraterna lagt beslag på ordförandeklubban i kommunstyrelsen i Malmö. Hos Moderaterna är otåligheten stor när det gäller att bryta den maktsviten.

– S förmår inte lyfta skolan, eller se till så vi får en fungerande äldreomsorg. Och framför allt bedriver de en politik som premierar bidragsberoende. Den utvecklingen måste vi bryta, säger oppositionsrådet Torbjörn Tegnhammar (M).

För två år sedan gick han, i en intervju i Dagens Samhälle, ut med sin linje: han tänker ta över även om Alliansen blir en mindre minoritet än de rödgröna (eller de rödgrönrosa om Feministiskt initiativ räknas in). Det gör förstås att han starkt stödjer att M-ledaren Ulf Kristersson har samma linje på riksnivå.

­– Jag är glad om man kommer bort från diskussionen om det här med största block. Den är inte relevant. Vi har ett majoritetsystem. Det gäller att man når majoritet för de beslut som man vill fatta. Det är lite back to demokratins basics.

– På vänstersidan har man fortfarande inte släppt detta. Där får man vakna upp till en ny verklighet efter den 9 september.

Torbjörn Tegnhammar räknar med att SD kommer att ge sitt stöd till att han blir kommunstyrelsens ordförande.

– Dels för att det är logiskt, dels för att SD lokalt har uttryckt att de eftersträvar ett maktskifte.

Ser du dem som ett borgerligt parti?

– Nej, det gör jag inte, men jag skulle säga att de är mer åt det borgerliga hållet.

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) är kommunstyrelsens ordförande i Malmö. Hon leder ett minoritetsstyrestyre där även MP ingår. V hoppade av styret 2015.

Bland allianspartierna saknar i dag både KD och C mandat i fullmäktige. Men Torbjörn Tegnhammar har gott hopp om att det blir ändring på det och han lyfter fram att Alliansen går till val tillsammans, med gemensam budget och plattform.

Moderaternas egna mätningar pekar mot att det i Malmö blir jämnt mellan de rödgröna och allianspartierna. De visar också att SD får runt 18 procent, och möjlighet att avgöra vem som tar makten.

Torbjörn Tegnhammar är dock tydlig med att han inte vill släppa in SD i ett styre.

– Det enklaste för oss om vi har ett minoritetsstyre är att vända oss till S. Det är sannolikt det största oppositionspartiet. Men det är svårt att spekulera i hur de kommer att hantera att de tappar makten. Vill de ta ansvar i en ny tid där det inte finns några givna majoritetsstyren, eller välja att vara strikt oppositionella.

– I det landskapet får man manövrera. De som vill prata med oss kommer vi också att vara beredda att prata med?

Och det gäller även SD?

– Ja.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev