fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

M: Det här duger inte Löfven!

I årets regeringsförklaring hade Stefan Löfven chansen att på allvar möta samhällsproblemen. I stället valde han att fortsätta på sin inslagna väg – att vara nöjd och belåten över utvecklingen. Det duger inte i ett läge när sex av tio tycker att Sverige är på väg åt fel håll.

Publicerad: 14 september 2016, 03:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Sverige står, enligt moderaterna, inför stora samhällsproblem men Löfven fortsätter att vara nöjd. Foto: Claudio Bresciani/TT


Ämnen i artikeln:

ModeraternaArbetslöshet

Vi är nu halvvägs in i mandatperioden.

Utanförskapet och bidragsberoendet växer sig starkare. I 130 områden runt om i landet saknar hälften av den arbetsföra befolkningen ett jobb att gå till. I de här områdena brister också skolan och det är nära till otrygghet.

Snart riskerar motsvarande en miljon människor att befinna sig i utanförskap och bidragsberoende. Det är allvarligt för alla de människor det handlar om, men det är också allvarligt för Sverige. Utbrett bidragsberoende riskerar att försvaga vår gemensamma välfärd.

En opinionsundersökning som Demoskop utfört på uppdrag av moderaterna visar att sex av tio svenskar anser att Sverige går åt fel håll.

Särskilt stora är utmaningarna vad gäller integrationen. Bara var fjärde utrikesfödd har helårsarbete efter åtta år i Sverige. Så när Löfven gång på gång hävdar att det går bra för Sverige bortser han från att det tyvärr gäller långt ifrån alla.

För att bryta utvecklingen krävs ledarskap, handlingskraft och en plan. Här är de centrala delar som Stefan Löfven inte lyckats att leva upp till under sina två år i regeringsställning:

Bristande ledarskap. Löfven har upprepade gånger inte lyckats stå fast vid sina löften till väljarna. Inga vanliga löntagare skulle drabbas av skattehöjningar. Trots detta får ytterligare 40 000 personer höjd inkomstskatt nästa år. Det handlar exempelvis om poliser, barnmorskor och lärare.

Höjd skatt på arbete överensstämmer heller inte med regeringens tal om att Sverige ska konkurrera med kunskap. Då måste utbildning löna sig. Det har också blivit dyrare att ta bilen, exempelvis till jobbet, på grund av höjd skatt på drivmedel. ROT-avdraget har försämrats och otydlighet har skapats gällande viktig infrastruktur.

I avgörande frågor för Sverige är det istället Moderaterna som drivit regeringen framför sig. Det handlar bland annat om att betydligt mer resurser till försvaret, om att bra och långsiktiga villkor för kärnkraften har säkerställts och att överskottsmålet är kvar vilket säkrar styrkan i svensk ekonomi.

Oförmåga att ta tag i samhällsproblemen. Det är ohållbart att regeringen fortsätter blunda för utanförskapet. Det bidrar till att nödvändiga reformer uteblir. För att bryta utanförskap och för att fler ska göra rätt för sig krävs ökade krav för dem som lever på bidrag, insatser för att fler ska göra sig anställningsbara och att det alltid lönar sig att gå från utanförskap till jobb. Därför behövs införandet av ett bidragstak, utbildningsplikt för nyanlända vuxna utan grundskoleutbildning, förstajobbet-anställning och skattelättnader på låga inkomster. Införandet av nolltolerans mot dåliga skolor och fler skickliga lärare i utanförskapsområden är andra delar som behöver komma på plats .

Saknar en plan för Sverige. Det bristande ledarskapet och oförmågan att ta tag i samhällsproblemen kan sammanfattas i att Löfven och regeringen saknar en plan för att stärka Sverige framåt. Deras främsta prioritering tycks i stället vara att inneha regeringsmakten, inte vad den ska användas till. Sverige förtjänar bättre.

Den bästa garanten för att byta regering i nästa val är Moderaterna och Alliansen. Vill man vända utvecklingen i ett Sverige som är på väg åt fel håll ska man rösta på Moderaterna och vår plan för ett starkare Sverige.

Tomas Tobé, partisekreterare (M)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

ModeraternaArbetslöshet

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev