Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

M: Därför är regeringens krispaket otillräckligt

Svensk livsmedelsproduktion står för en av de största kriserna vi har sett på årtionden. Dessvärre är regeringens krispaket otillräckligt, skriver Sten Bergheden (M) och Linn Brandström (M).

Publicerad: 1 augusti 2018, 03:10

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

JordbrukSkatterRegeringenTorkan i Sverige

På grund av den svåra torkan har landets djurägare i dag mycket tufft att hitta bete och vinterfoder till sina djur. Vallskördarna är halverade och det gör situationen oerhört svår. Många av landets djurägare kommer att vara tvingade att importera grovfoder till mycket höga kostnader eller att nödslakta sina djur. Svensk livsmedelsproduktion står för en av de största kriserna vi har sett på årtionden. Dessvärre är regeringens krispaket otillräckligt.

Många lantbrukare har väntat på besked. Därför har vi moderater lagt fram ett krispaket med både ekonomiskt stöd, skattelättnader och minskad regelbörda för Sveriges lantbrukare. Det är bra att regeringen nu äntligen har presenterat några åtgärder för att stötta Sveriges lantbrukare i den svåra torkan. Dessvärre riskerar stora delar av stödpaketet på ca 400 miljoner under 2018 och 800 miljoner under 2019 att ätas upp av nya skattehöjningar.

Bara under den här mandatperioden har Socialdemokraterna och Miljöpartiet höjt skatten med 60 miljarder kronor. Samtidigt planerar regeringen att höja skatten på jordbruksdiesel redan under nästa år. För att stärka lönsamheten, öka likviditeten och förbättra konkurrenskraften för svenskt lantbruk säger vi nej till regeringens skattehöjning av diesel och vill i stället göra en kraftig sänkning. Tyvärr har regeringen inte med detta förslag i sitt stödpaket.

Torkan slår hårt mot landets djurägare. De försenade EU-utbetalningar från Jordbruksverket gör att många lantbrukare redan i dag saknar pengar och likviditet för att köpa in grovfoder som nu säljs till mycket höga priser. Detta borde regeringen tagit tag i. Det är orimligt att lantbrukare får vänta upp till tre år på ersättning.

Delar av EU:s jordbruksstöd för 2015-2017 är ännu inte utbetalade och de innestående summorna rör sig om omkring 550 miljoner kronor. Det är mer än regeringens krispengar till bönderna för 2018. Detta är långtifrån acceptabelt. Lantbrukarnas pengar måste betalas ut omgående.

Att ha hårda regler och krav kan det svenska lantbruket i viss mån klara av. Men att samtidigt ha EU:s högsta skatter och inte få ut EU-ersättningar i tid gör det orimligt svårt att driva lantbruk i Sverige. Regeringen berör dock inte detta med ett ord i sitt krispaket vilket vittnar om att regeringen varken ser eller vill ta tag i de verkliga problemen för svenskt lantbruk.

Vi moderater tycker att det är anmärkningsvärt att regeringen väljer att undvika dialog med oss i oppositionen. Ett gemensamt krispaket hade varit önskvärt i detta svåra läge. Konsumenterna gör vad de kan och köper svenskt kött och lindrar därmed den svåra situationen som landets lantbrukare och djurägare nu har hamnat i på grund av höga skatter, stöd som försenats, kombinerat med extrem torka.

Moderaterna vill ge lantbrukare och djurägare en ärlig chans att öka matproduktionen i Sverige och att därmed skapa fler jobb och tillväxt i hela landet, men då måste byråkrati och skatter minska och konkurrenskraften stärkas. Tillsammans kan vi hjälpa Sveriges lantbrukare ur krisen.

Sten Bergheden, landsbygdspolitisk talesperson (M)

Linn Brandström, ers. Regionstyrelsen Västra Götaland (M)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev