Demokrati
M: Blasieholmen rätt för gyllene Nobelprakt
Placeringen av Nobelcenter på Blasieholmen är helt rätt för det ovärderliga innehåll som Nobelpriset utgör och som förtjänar att lyftas fram i stadens hjärta. Nobelcenter tar hänsyn till platsens maritima historia samtidigt som byggnaden tillåts sticka ut i stadsbilden i sin gyllene Nobelprakt.
Publicerad: 23 mars 2016, 10:24
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Nobelcenter beräknas få 600 000 besökare årligen, det vore bra för såväl turismen, näringslivet och för Stockholm. Foto: David Chipperfield Architects
2015 tilldelades William C Campbell, Satoshi Omura och Tu Youyou Nobelpriset i medicin för sina upptäckter kring en ny terapi mot infektioner orsakade av parasitmaskar samt en ny terapi mot malaria.
Det är sjukdomar som årligen drabbar hundratals miljoner människor. De två upptäckterna har försett mänskligheten med nya sätt att bekämpa dessa svårartade sjukdomar, skrev Nobelförsamlingen i sin motivering till priset.
Ovanstående exempel är bara ett par av de senaste i raden av ovärderliga upptäckter för mänskligheten, enskilda familjer och barn. Sedan det första Nobelpriset delades ut 1901 har totalt 870 personer och 23 organisationer tilldelats pris för upptäckter som för mänskligheten framåt.
Livsviktiga och världsledande forskningsrön förtjänar en publik plats för allmänheten att ta del av. Nobelpriset, dess historia, pristagarna och den livsviktiga forskningen måste tillmätas mer värde än enbart via prisceremoni och middag en gång om året.
Moderaterna i Stockholms stad vill därför bygga ett Nobelcenter på Blasieholmen. Vi är övertygade om att platsen är helt rätt för det ovärderliga innehåll som Nobelpriset utgör och som, mer än allt annat, förtjänar att lyftas fram i stadens hjärta.
Nobel är ett av våra absolut starkaste varumärken och Nobelprisets betydelse kan knappast överskattas. Att ytterligare stärka kopplingen mellan Nobel och Stockholm kommer att lyfta fram staden samtidigt som vi äntligen får en publik samlingspunkt för Nobelpriset.
Nobelcenter på Blasieholmen kommer att bli en levande institution för två av Sveriges starkaste varumärken, Nobelpriset och Stockholms stad. Allt från skolklasser till internationell spetsforskning kommer att ta del av lokalerna.
Nobelcentret kommer även att bli en publik samlingsplats för allmänheten och för turismen. Dagens Nobelmuseum lockar över 200 000 besökare varje år, Nobelcenter beräknas få 600 000 besökare årligen, det vore bra för såväl turismen, näringslivet och för Stockholm.
Platsen på Blasieholmen har sedan årtionden sparats för en framtida utveckling med exceptionellt innehåll. Inte förrän förslaget på ett Nobelcenter presenterades fanns något som hade just det exceptionella som platsen behövde.
Nobelstiftelsen har, tillsammans med arkitekten David Chipperfield och stadsbyggnadskontoret, lyckats arbeta fram ett förslag som platsar i stadens hjärta, såväl bildligt som bokstavligt.
Nobelcenter tar hänsyn till platsens maritima historia samtidigt som byggnaden tillåts sticka ut i stadsbilden i sin gyllene Nobelprakt. Framför Nobelcentret är Moderaternas ambition att staden även ska skapa Nordens vackraste park genom en arkitekttävling. En park kommer att lyfta området samt skapa publika ytor som synliggör stadens bästa utsikt
I dag är Stockholm en världsledande IT- och forskningsstad med Nobelpriset som den främsta symbolen. Därför är det en självklarhet för oss Moderater att Nobelcenter tilldelas dess rätta värde och dignitet på en av stadens mest centrala platser.
Anna König Jerlmyr, oppositionsborgarråd (M) Stockholms stad
Joakim Larsson, oppositionsborgarråd (M) Stockholms stad
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.