Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

”Lyssna på experterna och avbryt omlokaliseringen”

Beskedet från regeringen om att omlokalisera myndigheter berör över 500 medarbetare och innebär den största flytten av myndigheter på tio år. Alla erfarenheter pekar på att omlokalisering inte är en bra metod för att skapa jobb utanför storstadsområdena. Regeringen borde lyssna på experterna och avbryta planerna på att flytta ut myndigheter.

Publicerad: 31 augusti 2017, 07:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Det är risk för omfattande produktionsbortfall då mycket få medarbetare flyttar med myndigheten.”

Foto: Jonas Ekströmer, TT / Rickard Kilström


Ämnen i artikeln:

MyndigheterGlesbygdLandsbygd

Regeringen har en ambition att öka spridningen av statliga myndigheter över landet. Under året har flera initiativ tagits i den riktningen. Att omlokalisera hela eller delar av verksamheten på totalt sju myndigheter är det största steget hittills och innebär den största flytten på ett decennium. Totalt berörs över 500 medarbetare.

Beskedet är olyckligt och kommer att få långtgående konsekvenser. Erfarenheterna visar tydligt att omlokalisering av myndigheter inte är ett bra sätt att skapa fler jobb utanför storstadsområdena. Det visar flera rapporter från Riksrevisionen och Statskontoret. 2009 visade Riksrevisionen att varje flyttat arbetstillfälle kostade över en miljon kronor. Det tog flera år för myndigheterna att återhämta sig när det gällde själva verksamheten enligt samma rapport.  2016 visade Statskontoret att det var svårt att skapa fler jobb än just de som omlokaliserades.

Expertmyndigheternas slutsatser är tydliga och ligger in linje med de erfarenheter vi har av de omlokaliseringar som genomförts. Det handlar bland annat om:

Omfattande produktionsbortfall då mycket få medarbetare flyttar med myndigheten.
Kompetenstapp då kompetent och erfaren personal slutar, personalflykten börjar så snart beslutet är offentliggjort.
De nyanställda saknar många gånger erfarenhet av myndigheternas verksamheter och det finns för få erfarna som kan stå för kompetensöverföring. Det har till exempel tagit flera år för Konsumentverket att bygga upp kompetensen efter flytten till Karlstad.
Olika delar av myndigheterna har under perioder varit underbemannade och handläggningstiderna har blivit längre. Detta har påverkat enskilda medborgare.
Stora konsekvenser för såväl arbetsliv som familje- och privatliv för berörda myndigheters medarbetare. Som exempel på hur många som drabbas kan nämnas att endast 5 av de cirka 150 anställda på Statens folkhälsoinstitut flyttade med vid omlokaliseringen till Östersund 2004. Konsumentverkets flytt till Karlstad ledde till att i princip hela personalstyrkan ersattes.

För Saco-S är långsiktighet, effektivitet och kompetens i myndighetsutövning överordnat regionalpolitiska hänsyn. Därför anser vi att i första hand nybildade myndigheter bör placeras utanför Stockholm.  Omlokalisering innebär ett ineffektivt resursutnyttjande av såväl skattemedel som kompetens.

Det medför också att myndigheters verksamhet drabbas av kompetensförluster, minskad effektivitet och sämre kvalitet. Ytterst drabbas medborgarna. Regeringen borde nu lyssna experterna och avbryta planerna på att omlokalisera myndigheter.

Saco-S är en förhandlingsorganisation för statligt anställda akademiker som består av 21 Sacoförbund och representerar 87 700 medlemmar.

Lena Emanuelsson, ordförande Saco-S

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev