tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Lotta Gröning: ”S är som en gammal adelssläkt”

Publicerad: 30 september 2014, 12:23

In med nytt i regeringen, Löfven! uppmanar Lotta Gröning.

Foto: Hasse Holmberg / TT

Margot Wallström, Ylva Johansson och kanske Håkan Juholt. Inför regeringsbildningen lyfts de gamla trogna S-tjänarna fram som namn för ministerposterna. Journalisten Lotta Gröning varnar för att regeringen blir en ”Antikrundan i repris”. - Vill man finnas kvar som politiskt parti krävs förnyelse, slår hon fast.

Ämnen i artikeln:

Socialdemokraterna

Karin Lundahl

klu@dagenssamhalle.se


På fredag presenterar Stefan Löfven de nya statsråden och inför det pågår spekulationerna för fullt. Flera tunga namn, som Margot Wallström och Ylva Johansson, figurerar och det är Lotta Gröning kritisk till. Socialdemokraterna är i akut behov av nytt blod för att överleva, anser hon.

- Så snart man pratar ministrar ska man in med det gamla gänget. De står på parad och vill vara med. Man är som en gammal adelssläkt.

Problemet för S, men det gäller även M, är att makten blivit viktigare än politiken, väljarna och medlemmarna, resonerar Lotta Gröning. Och i en sådan kultur stryps det fria tänkandet.

- Det värsta mantrat i politiken är ”så har vi alltid gjort”. Med båda fötterna på jorden kommer man ingenstans. Ska S överleva som politiskt parti så måste de börja tänka själva.

Vägen till toppen behöver inte gå via SSU, hävdar Lotta Gröning och råder Stefan Löfven att våga bryta tabun och komma med överraskningar. Göran Perssons rekrytering av Thomas Bodström till justitieminister lyfter hon fram som en befrielse.

- Det är bra om man får in folk som har yrkeserfarenhet och som har levt ett annat liv. Det behövs när samhällsutvecklingen går så här snabbt. Som det är nu kör man med argument och lösningar som var gångbara på 90-talet. Väljarna vill ha en regering som kan lösa problem, det ger trygghet.

Expressen skriver i dag att Stockholms förra länspolismästare Carin Götblad kan vara aktuell som ny justitieminister. Det skulle bli en lyckad rekrytering, anser Lotta Gröning som också ger Ardalan Shekarabi, Magdalena Andersson, Mikael Damberg och Jytte Guteland tummen upp. Men Gröning hoppas på fler fräscha namn.

- Löfven skulle behöva en uppkäftig socialdemokrat. Någon som delar ideologin men som kan förnya politiken.

Gärna någon med akademisk bakgrund eller med erfarenhet från näringslivet. Utbildning och kompetens tycker Gröning är viktigare än trogen tjänst inom partiet.

- Det behövs sådana som vet vad de pratar om och då går det inte att ta in de gamla.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev