Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Lönsamt för kommunen satsa på samlingslokaler

Ur flera olika perspektiv lönar det sig för kommunerna att stötta allmänna samlingslokaler. Satsa därför 20 kronor per invånare och år på lokalerna, uppmanar ordförandena i de tre stora samlingslokalorganisationerna.

Publicerad: 10 juni 2011, 11:55

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Aktionsgrupper, deltagare i studiecirklar, sångkörer och popband som behöver öva, politiska lokalföreningar, bio- och teaterbesökare – en sak har de gemensamt: Alla behöver de lokaler, någonstans att träffas för möten, aktiviteter och upplevelser. Tillsammans har vi inom Bygdegårdarnas Riksförbund, Folkets Hus och Parker och Våra Gårdar omkring 2 700 samlingslokaler. Sedan slutet av 1800-talet har vi arbetat med att bygga och utrusta dem för att ge människor någonstans att samlas, till en början helt på egen hand men så småningom med stöd av stat och kommuner.

Våra medlemmar lägger ner tusentals ideella timmar varje år på att sköta och hyra ut lokalerna, till glädje och nytta för lokalföreningar och kulturliv i hela landet. Men för att underhålla och rusta lokalerna behövs även i fortsättningen allmänna bidrag. För oss är det viktigt att alla föreningar och sammanslutningar, även de ekonomiskt svaga, ska kunna samla sina medlemmar i bra lokaler på hemorten.

Föreningsverksamheten inom arbetarrörelsen, nykterhetsrörelsen och landsbygdsrörelsen har under åren skolat åtskilliga medborgare i föreningsteknik och demokratiskt tänkande. Det behovet är lika stort för framtida generationer. Lokalerna används också flitigt för kulturevenemang, till exempel besök av Riksteatern och Riksutställningar. Våra lokala föreningar har alltså redan de offentliga och tillgängliga mötesplatser som enligt den nationella kulturpolitiken är en förutsättning för kulturella möten över hela landet.

Idag ser vi med oro på den kärva ekonomin för många av våra samlingslokaler. Många kommuner har dragit ner på sitt stöd till lokalerna. Men fortfarande måste människor, oberoende av konjunkturläge, kunna träffas i moderna, ändamålsenliga lokaler för att diskutera gemensamma frågor eller för gemensamma kulturupplevelser.

En del lokaler behöver rustas, och fortfarande behövs nya lokaler, särskilt i de största kommunernas förorter. Statens bidrag till byggande, upprustning och anpassning för att göra lokalerna tillgängliga är värdefullt och behöver förstärkas. Men för att få statligt stöd krävs både stora frivilliga arbetsinsatser och stöd från kommunerna till anläggning och drift.

Kommunerna går alltså miste om värdefulla statliga bidrag - förutom att den lokala demokratin och kulturen mister sin kanske viktigaste mötesplats - om de inte stöttar samlingslokalerna. Det borde vara självklart att bidragen från kommunen, där man varje dag kan se betydelsen av väl fungerande mötesplatser, utvecklas i takt med de statliga bidragen.

Den kanske viktigaste resurs kommunerna har för framtiden är medborgarnas ideella engagemang. För att hålla liv i det krävs mötesplatser. Därför uppmanar vi alla kommuner: Satsa 20 kronor per invånare och år för att underhålla och rusta upp taket över vår demokrati, de allmänna samlingslokalerna! Det är en liten investering som ger stora vinster både idag och för framtiden.

Saga-Britt Landelius 
Ordförande Våra Gårdar
Annika Nilsson
Ordförande Folkets Hus och Parker
Ola Johansson
Ordförande Bygdegårdarnas Riksförbund

Ola Johansson, Ordförande, Bygdegårdarnas Riksförbund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev