Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Lokala partier sätter lokala frågor på den lokala agendan

De lokala partierna värnar och utvecklar demokratin i sina kommuner. Många som engagerar sig skulle aldrig ha tagit steget att bli partipolitiskt aktiva om inte dessa partier hade funnits som alternativ, skriver styrelsen för nybildade lokala partiers nätverk.

Publicerad: 17 oktober 2013, 08:38

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

LokalpolitikFörtroendevalda

I Sverige finns det 290 primärkommuner; i nästan hälften av dessa finns det ett lokalt parti, i några dessutom två eller flera lokala partier. Trots detta så syns de i väldigt blygsam omfattning i media. Det här vill vi ändra på eftersom vi är en viktig och drivande del av den lokala demokratin. Lokala partier sätter frågor som rör just det kommunala arbetet i fokus då dessa endast verkar på den nivån.

I våras hölls den första kongressen där ett antal lokala partier hade samlats för att organisera sig och i slutet av sommaren träffades vi en andra gång och utsåg då en interimsstyrelse med uppdrag att lägga grunden till framtida samarbete. Vi har självklart respekt för det engagemang och det arbete som läggs ner av våra kolleger i riksdagspartierna, men vi anser att även vi som endast verkar på den lokala nivån har en viktig roll att spela och vi vet att många lokalpartister lägger ner mycket jobb på att värna och utveckla demokratin i sina kommuner.

Det är lätt att tycka att det finns tillräckligt många partier och att de som redan existerar fyller den funktion som behövs, men så är det tyvärr inte alla gånger. Att då kunna starta ett lokalparti och ta upp de frågor som man som invånare saknar eller vill ska få större fokus, är en viktig del av demokratin och därför något att värna om. Vi håller naturligtvis med om att vi egentligen inte skulle behöva finnas, men dessvärre så är det inte alltid så att de redan befintliga partierna för invånarnas talan tillfredsställande och därför behövs även vi.

Många invånare väljer att engagera sig i frågor som är mer vardagsnära än andra och då är ett lokalt parti perfekt att gå med i. Många som engagerar sig skulle aldrig ha tagit steget att bli partipolitiskt aktiva om inte våra partier hade funnits som alternativ, vilket är ytterligare något som är positivt för demokratin.

Fotnot: I nätverket för lokala partier ingår bland andra Tullingepartiet, Drevvikenpartiet, Lokala partiet Heby, Knivsta.nu, Nykvarnspartiet, Lidingöpartiet, Botkyrkapartiet, Åhuspartiet, Kommunens väl, Roslagspartiet, Ronnebypartiet, Bollnäspartiet, Strömstadspartiet, Bålstapartiet, Öpartiet, Nackalistan, Sorunda.net, Vägen till Livskvalitet, Sollentunapartiet och Österåkerpartiet.

Katharina Wallenborg, ordförande lokala partiers nätverks interimsstyrelse

Martin Larsson, lokala partiers nätverks interimsstyrelse

Lennart Lundberg, lokala partiers nätverks interimsstyrelse

Benny Engberg, vice ordförande LPN (Bollnäspartiet)

Ingvar Niilimaa, lokala partiers nätverks interimsstyrelse

Camilla Jägemalm, lokala partiers nätverks interimsstyrelse

Per Ranch, styrelseledamot LPN (Sorundanet)

Immaculate Skogemyr, lokala partiers nätverks interimsstyrelse

Hans-Olov Vernersson, lokala partiers nätverks interimsstyrelse

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev