tisdag21 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Lokala partier lanserar film som ska splittra rösterna

Publicerad: 3 november 2021, 05:00

I den animerade filmen ”Röstdelning” uppmanar Lokala partiers nätverk väljarna att rösta på ett lokalt parti i nästa års val. Foto: Lokala partiers nätverk

En animerad film ska få väljarna att rösta på lokala partier nästa år. ”Jag hoppas den ska leda till att väljarna tittar lite skarpare på vad politikerna säger i kommunen”, säger Benny Engberg, ordförande i Lokala partiers nätverk.

Ämnen i artikeln:

Val 2022LokalpolitikPolitik

Samuel Åsgård

samuel.asgard@dagenssamhalle.se


I den animerade kortfilmen ”Röstdelning” möts tittarna av en pedagogisk genomgång av möjligheten att rösta på olika partier i kommun-, region- och riksdagsval. Filmen upplyser om att ”förskola, skola, äldreomsorg och social omsorg är kommunens ansvar” och uppmanar den som tycker att ett lokalt parti har den bästa politiken på dessa områden att rösta på detta parti i kommunvalet. 

Tittarna får också veta att det i valet 2018 slogs rekord i röstdelning då 31 procent av väljarna splittrade sina röster. En siffra som Lokala partiers nätverk hoppas ska bli ännu högre i valet 2022. 

– Det känns som att röstdelningen kommer att växa på kommunnivå. Vi har de vindarna, säger Benny Engberg, kommunalråd för Bollnäspartiet och ordförande i Lokala partiers nätverk.

Just nu sprids filmen på sociala medier av de partier som är medlemmar i nätverket. I vår lanseras även lokala varianter där medlemspartierna får möjlighet att lägga in budskap från det egna partiet i filmen inför höstens val. 

Vad vill du att väljarna ska tänka när de ser den här filmen?

– Jag hoppas att de ska se möjligheten till röstdelning och tittar lite skarpare på vad politikerna säger i kommunen, säger Benny Engberg. 

Han tror att den samordnade kampanjen kan bli särskilt viktig för små lokala partier som inte har så mycket resurser att satsa i valrörelsen. 

– Vi hoppas också att filmen ska locka de lokala partier som inte är medlemmar i nätverket i dag och leda till tillväxt i vår grupp. Att de ser att det finns en nytta med att tillhöra en organisation där man kan stötta och göra varandra bättre. 

Läs mer: Lokala partier storsatsar inför valet – gynnas av ”sandlådan” i riksdagen

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev