Demokrati
Lokala M-toppar pressar Kristersson
Publicerad: 6 september 2018, 04:00
Decemberöverenskommelsen spökar fortfarande och sätter press på M-ledaren Ulf Kristersson. Foto: Erik Simander/Bildbyrån
Redan inför valet stod det klart att M-ledaren Ulf Kristersson är beredd att avsätta statsminister Stefan Löfven (S) för att få chansen att bilda regering och Kristersson får starkt stöd från de lokala M-toppar som Dagens Samhälle talat med.
De flesta bedömare är överens: det blir en svår process att få till en regering efter valet. Mycket fokus ligger på Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.
Han vill fälla Stefan Löfven (S) i en statsministeromröstning och försöka bilda regering även om Alliansen är mindre än de rödgröna. Troligen kräver det stöd från SD – men ett regelrätt samarbete med SD är inte aktuellt.
Dagens Samhälle har talat med ett tjugotal ledande moderater i kommuner och landsting/regioner. Ulf Kristersson har ett starkt internt stöd för den väg han valt i regeringsfrågan. Men med stödet kommer också en hård press på honom att ”inte vika ned sig”.
Bakgrunden är decemberöverenskommelsen, DÖ. Många vi talat med anser att den fortfarande ger Moderaterna trovärdighetsproblem.
– Den var skräp, säger Fredrik Ahlstedt, oppositionsråd i Uppsala, och berättar att han när han knackar dörr får frågor om ifall det går att lita på att M inte gör en sådan uppgörelse igen.
DÖ slöts 2014 som ett sätt att desarmera Sverigedemokraternas vågmästarroll i riksdagen. Idén var att det mindre blocket skulle släppa fram det större blockets statsministerkandidat. Minoritetsregeringen var även garanterad att få igenom sin budget.
I oktober 2015 sprack uppgörelsen sedan KD hoppat av. Men i praktiken har den fortsatt att gälla. Stefan Löfven har kunnat sitta kvar trots att det möjligen funnits en majoritet för att fälla honom. Alliansen har inte lagt någon gemensam budget som kunnat gå igenom med stöd av SD.
Upplägget har skadat Moderaterna och får inte upprepas, anser många ledande lokala M-toppar som DS talat med.
Pia Almström, kommunstyrelsens ordförande i Kävlinge, var en av dem som från början var kritiska till decemberöverenskommelsen.
– Folk frågar hur vi tänker göra nu. Kommer vi att vika ned oss en gång till eller stå fast vid att regeringen ska bort? Vi har tappat i förtroende där, och det är en lång uppförsbacke.
Hon är starkt för tanken på att M ska leda bildandet av en alliansregering även om de rödgröna blir större.
– Blir Löfven bortröstad har han inte förtroende i riksdagen. Då får man pröva någon annan, lägga fram sakfrågor och se hur det går.
Patric Åberg, kommunstyrelsens ordförande i Östra Göinge, backar också Ulf Kristerssons linje. Liksom många andra ser han det som naturligt att riksdagens betydelse ökar i det nya politiska landskapet. I praktiken blir det SD som avgör vem som blir statsminister.
– SD måste bekänna färg. Sedan blir det ett nytt läge. Vi har blundat för ett parti som kanske blir störst i riksdagen. Det kan vi inte göra längre, säger han.
Som många andra moderater är han kritisk till att Vänsterpartiet tillåtits få så stort inflytande genom att DÖ i praktiken gällt. Enligt Patric Åberg är det interna missnöjet med detta ett viktigt skäl till den linje som partiledaren nu väljer.
– Det är många som har synpunkter på decemberöverenskommelsen och att vi har fegat ur. Jag vet att det är därför som Ulf så hårt driver att vi ska gå fram med vår politik hela vägen.
Moderater vi talat med är införstådda att det blir besvärligt att bilda en regering om Alliansen blir mindre än de rödgröna. Men de vill att Stefan Löfven röstas bort och att deras partiledare gör ett försök. De ser det som en investering i Moderaternas trovärdighet.
– Går det inte kan vi säga: Titta, SD ger Vänsterpartiet en maktposition i stället för att släppa fram en borgerlig regering, säger Patric Åberg.
Tanken att M skulle bilda en enpartiregering väcker ingen entusiasm bland M-topparna. Viljan att hålla ihop Alliansen är starkt.
– Alliansen är ett starkt varumärke. Inom den finns så många duktiga människor och sammansvetsade arbetsgrupper. Det är oerhört värdefullt, säger Fredrik Ahlstedt i Uppsala.
Men det finns också de som lockas av tanken på att bilda en blocköverskridande majoritetsregering.
– Även om Alliansen blir större än de rödgröna så är jag emot en minoritetsregering som blir beroende av SD. Jag tycker att vi ska satsa på ett S-M-styre som vi har här, det har fungerat alldeles utmärkt! säger Christer Siwertsson, förste vice ordförande i regionstyrelsen i Jämtland Härjedalen.
Om Alliansen ska ta över som ett mindre block än de rödgröna förutsätter det att Sverigedemokraterna ställer sig bakom idén. Moderaternas förhållningssätt till SD har varit en följetong och en viss splittring märks bland de lokala topparna, inte minst när det gäller hur de själva agerar lokalt.
Carl Johan Sonesson, regionråd i Skåne, har inga planer på att ta makten med stöd av SD.
– Det är inte aktuellt av den enkla anledningen att vi står för långt ifrån dem i flera viktiga frågor, säger han.
Ingen vi talat med förespråkar ett regelrätt samarbete med SD. Ingen vill heller släppa in dem i ett lokalt styre eller i regeringen. Samtidigt anser flera att det inte är rimligt att särbehandla eller isolera partiet.
– Jag har ingen beröringsskräck när det gäller SD. Vi samarbetar med alla partier på ett likvärdigt sätt i fullmäktige, säger Katarina Jonsson, kommunstyrelsens ordförande i Skövde, där hon leder ett alliansstyre i minoritet.
Hon är noga med att samarbete i det här fallet inte ska tolkas som regelrätta förhandlingar. Snarare handlar det om att presentera förslag innan de lyfts till fullmäktige för att veta vilka som ställer sig bakom dem. Det har hänt att hon avstått från att gå till fullmäktige med en fråga när SD sagt att de inte kommer att stödja den.
Johan Delby
Påhl Ruin
En av tre M-väljare vill ha SD i regeringen
Färska opinionsmätningar visar att Moderaternas väljare tycks ha mindre beröringsskräck med SD än politikerna själva har:
I en mätning från Aftonbladet och Inizio, presenterad i måndags, säger 64 procent av M-väljarna att de vill att partiet tar stöd av SD för att nå regeringsmakten.
Häromveckan konstaterade DN/Ipsos att 34 procent av Moderaternas väljare vill att SD ska ingå i regeringen.
Ekot/Novus har frågat om väljarnas näst bästa parti. 26 procent av moderatväljarna uppgav SD, vilket var fler än de som uppgav C eller KD.