Demokrati
Löfven sätter krokben för tusentals kvinnor
I regeringsförklaringen lovade Stefan Löfven att den nya regeringen skulle vara en feministisk regering. Trots det blev ett av statsministerns första åtaganden att sätta krokben för den bransch där andelen kvinnliga företagsledare är som störst.
Publicerad: 27 oktober 2014, 09:56
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Samarbete med V gick före jämställdhet. Foto: Phil Jamieson
I regeringsförklaringen deklarerade Stefan Löfven att ”Sveriges nya regering är en feministisk regering” och ”Departement och myndigheter får tydligare uppdrag att arbeta med jämställdhetsintegrering i all sin verksamhet”. Det dröjde några få dagar innan statsministern och regeringen valde att svika löftet. Överenskommelsen mellan regeringen och Vänsterpartiet om en rad hinder för privata aktörer inom vård- och omsorgsbranschen drabbar främst kvinnliga företagare och slår hårt mot jämställdheten.
Enligt en rapport som Vårdföretagarna tagit fram med hjälp av SCB är 54 procent av företagsledarna i vård- och omsorgssektorn kvinnor. Siffran är nästan dubbelt så hög jämfört med övriga näringslivet. I äldreomsorgen drivs hela 67 procent av företagen av kvinnor. Att sätta stopp för företag i just denna bransch slår inte bara mot anställda och brukare utan är även ett steg bakåt för jämställdheten.
Det är ännu oklart hur långt regeringen och vänstern kommer gå med vinstbegränsningar och regelkrångel efter den utredning som nu tillsätts. Vad som är säkert är dock att lagen om valfrihet slopas för primärvården om Löfven får som han vill. Det skulle vara förödande för den mångfald av fristående aktörer som i dag finns att välja mellan i branschen, varav de flesta drivs av kvinnor.
Etableringsfrihet inom vården har öppnat upp nya karriärvägar i en bransch som under lång tid varit dominerad av kvinnliga anställda. Där många kvinnor tidigare nådde ett tak i karriären finns nu möjlighet att starta eget och bli chef. Den möjligheten har flitigt utnyttjats och nu drivs så många som 7000 företag inom vård- och omsorgen av kvinnor. Det innebär att fler kvinnor än tidigare får företagsmeriter och blir aktuella för bolagsstyrelser även i övriga näringslivet.
Den feministiska kampen går ut på att människor ska slippa bli missgynnade eller begränsade på grund av sitt kön. Med lägre medellön och färre företagsledare är det kvinnor som i dag oftast hålls tillbaka. Förklaringen kan spåras till strukturell diskriminering, normer och begränsade möjligheter att göra karriär i kvinnodominerade yrken.
I och med regeringens överenskommelse med vänstern stoppas många av de karriärvägar som numera finns inom flera av de mest kvinnodominerade yrkena i Sverige. Överenskommelsen är således inte bara ett slag mot mångfalden och valfriheten utan även ett kliv tillbaka för feminismen.
Vi var många som med hoppfullhet hörde när Stefan Löfven i sin regeringsförklaring lyfte att feminism och jämställdhetsintegrering ska genomsyra hela regeringens arbete. Tyvärr sviker nu statsministern sitt löfte genom att börja mandatperioden med att sätta krokben för tusentals kvinnliga företagare. Det står helt i motsats till en feministisk agenda där kvinnors möjligheter att göra karriär ska bli fler och inte färre. Jag vill nu ha svar från statsministern – är jämställdheten värd att offra för att få till ett samarbete med Vänsterpartiet?
Sofia Fölster, riksdagsledamot (M) Socialutskottet
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.