Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

LO och S har inget att skämmas för

Socialdemokraterna och LO döljer på intet sätt sitt samarbete och LO är helt öppna med hur de stödjer S. Så att rikta kritik mot denna samverkan och kalla den lobbyism blir helt missriktat. Men hur ser det egentligen ut på andra kanten i politiken?

Publicerad: 3 februari 2015, 12:28

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

SocialdemokraternaLOSvenskt Näringsliv

REPLIK. Jag anser att det är bra att det förs en debatt om lobbyism i Sverige, det är en välkommen diskussion. Men jag anser att Rebecca Weidmo Uvell missar målet när hon försöker anklaga fackföreningsrörelsen för lobbyism, som nu senast i krönikan ”När skickar ni ut LO från Rosenbad?”, i Dagens Samhälle 30/1.

LO och Socialdemokraterna har alltid varit ihopkopplade och detta bör inte vara en nyhet för någon. Socialdemokraterna bildades som en politisk förgrening av LO för att kunna föra arbetarnas talan i riksdagen. På vilket sätt är det lobbyism när det helt öppet står i LO:s årsredovisningar om hur och på vilket sätt man stödjer Socialdemokraterna?

Kritiken mot LO och (S) blir helt enkelt som att slå in redan öppna dörrar.

Socialdemokraterna är helt öppna med var pengarna kommer ifrån och det är ingen hemlighet att LO alltid har stöttat Socialdemokraterna och försökt få genomslag för sina hjärtefrågor. Det är väl detta alla intresseorganisationer och fackförbund vill? Så även Svenskt Näringsliv, för att ta ytterligare ett exempel.

Jag vill också vända frågan till Moderaterna som utåt sett inte har några nära samarbeten med Svenskt Näringsliv eller andra organisationer/företag, men där vi gång på gång ser hur tidigare moderata företrädare går över till privata välfärdsföretag och där vi ser hur man anlitar rådgivare med förflutet i riskkapitalbolag som driver friskolor. Dessutom har Moderaterna gång på gång förhalat riksdagsbeslut om att alla riksdagspartier ska redovisa sina partibidrag. Har Moderaterna något att dölja när man gång på gång ifrågasätter en sådan utredning och lagstiftning?

Jag anser att alla partier bör vara öppna med var pengarna kommer från och jag tror att de flesta håller med mig om det. Men att peka på Socialdemokraterna och LO, som är 100 procent öppna med sin relation, blir väldigt snedvridet när vi har ett borgerligt parti som i skymundan har täta förbindelser och relationer med riskkapitalbolag verksamma inom välfärdssektorn.

Så mitt tips till Rebecca Weidmo Uvell blir att städa framför sin egen dörr först, och titta på hur opinionsbildningen ser ut på den andra sidan i politiken.

Markus Mattila, opinionsbildare (S) och oberoende debattör

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev