Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Liberalerna i Skåne vill stödja Sabunis linje

Publicerad: 10 mars 2021, 08:53

Torkild Strandberg (L), kommunstyrelsens ordförande i Landskrona. Bild: Drago Prvulovic/MalmöBild

Skåneliberalernas regionala styrelse säger som väntat ja till partistyrelsens hållning i regeringsfrågan: Liberalerna ska kunna ingå i en borgerlig regering, även om den kräver aktivt stöd från Sverigedemokraterna.

Ämnen i artikeln:

LiberalernaJanuariavtalet

Det beslutades under ett möte på tisdagskvällen.

— Förbundsstyrelsen röstade för med 10–3, vilket visar att det finns ganska stor enighet bakom partistyrelsens förslag, säger Torkild Strandberg, kommunalråd i Landskrona och ordförande för Liberalerna i Skåne.

Han tycker att beslutet är bra och nödvändigt.

— Vi som parti har vår identitet och vårt dna i någon slags borgerlig kontext. Den konstellation som vi befunnit oss i sedan valet har inte känts bekväm för det stora flertalet väljare och medlemmar.
Regionstyrelsens beslut innebär att man uppmanar Liberalerna i Skåne att ställa sig bakom partistyrelsens linje på årsmötet den 22 mars.

Frågan om partiets förhållningssätt till Sverigedemokraterna skär djupt genom Liberalerna. Partiledare Nyamko Sabunis hållning om att acceptera SD-stöd för en borgerlig regering röstades igenom med knapp marginal av partistyrelsen, 13 röster för och 10 emot. I riksdagsgruppen blev siffrorna 11–8.

Det tunga Stockholmsförbundet anser dock att förhandlingar med såväl Sverigedemokraterna som Vänsterpartiet i en eventuellt framtida regering är otänkbara. Med siffrorna 14–1 ställde man sig därför bakom en reservation i partistyrelsen från Jan Jönsson och Christer Nylander.

Däremot vill man att januarisamarbetet ska upphöra när budgeten läggs för 2022. Stockholmsförbundet är också positivt till ett maktskifte med ambitionen att de borgerliga partierna i den forna Alliansen sitter i regering.

Sedan tidigare har det tredje tunga förbundet i L – Västsverige – sagt att de är splittrade inför partirådet. Frågan ska slutgiltigt avgöras på ett partiråd den 28 mars. Stockholm, Västsverige och Skåne har tillsammans omkring hälften av ombuden på partirådet.

Torkild Strandberg hoppas att partiet snart kan lägga frågan bakom sig för att i stället fokusera på sakpolitik:

— Det är naturligtvis problematiskt när ett parti har svårt att samla sig i en så bärande fråga som regeringsfrågan. Icke desto mindre måste man vid en tidpunkt bestämma vad man vill och sätta ned foten, även om frågan är svår. Det gör liberalerna just nu, och det är bra.

Stefan Hesserud/TT

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev