måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

”Liberaler kan inte förbjuda någon att be om hjälp”

Moderaterna kräver nu ett nationellt tiggeriförbud. Det finns många argument mot ett sådant. Vi tar avstamp i liberalismen. Liberalism handlar om frihet. Friheten för en människa att be om hjälp skadar inte någon annan och minskar inte heller någon annan människas frihet. Men även för den som inte är liberal borde svaret på ett förslag om tiggeriförbud vara tämligen enkelt. Det fungerar nämligen inte.

Publicerad: 8 september 2017, 12:35

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Syftet med Moderaternas förslag om tiggeriförbud är inte att hjälpa, så vad är syftet?


Ämnen i artikeln:

TiggeriförbudSka tiggeri förbjudas?EUFattigdom

Erfarenheter från Danmark gör gällande att det inte blir färre tiggare trots ett maxstraff på sex månaders fängelse för tiggeri. Tvärt om kunde vi läsa i Sydsvenskan förra året att det istället blivit fler som tigger. Enbart politisk dialog med andra länder är inte heller ett gångbart argument. En uppskattning gör gällande att ungefär 4000 till 5000 utsatta EU-medborgare finns i Sverige.

För ett land som Rumänien med 20 miljoner invånare är det en försvinnande liten andel och dessutom människor som under århundraden utsatts för diskriminering och antiziganism.

Romer, vilket många men inte alla EU-medborgare som sökt sig till Sverige är, ses egentligen inte som medborgare i länderna Sverige avser att sätta press på. Det blir extra tydligt när vi påminner oss om att ordet ”romer” och alla referenser till romer helt utelämnades i det samverkansavtal som tecknades mellan Sverige och Rumänien 2015. Avtalet som skulle leda till att färre fattiga EU-medborgare skulle komma till Sverige har alltså inte fungerat.

Handlar då Moderaternas förbud om att hjälpa utsatta människor? Ett argument för tiggeriförbud är att det är ovärdigt med tiggeri. Vi håller helt med om att det är ovärdigt ett land som Sverige att ha utsatta medborgare som lever på gatan och försörjer sig genom att tigga. Trots att det är något som funnits i vår gatumiljö i många år är det först när det började handlar om andra EU-medborgare, och då främst romer, som det blev en debatt och ett problem.

Hade Moderaterna menat att det handlar om att hjälpa människor, oavsett bakgrund och ursprung, skulle man i stället för ett tiggeriförbud satsat på psykiatrin och på en tak-över-huvudet-garanti. Samtidigt vet vi redan att det inte är syftet med förbudet. Tomas Tobé (m) var tydlig på presskonferensen när han sa: "Kommer det här att förbättra situationen för dessa utsatta människor? Det tycker jag att man ska vara ärlig och säga, nej det kommer det inte att göra".

Den lagstiftning som vi har i Sverige ska användas för att komma åt eventuell människohandel, organiserad brottslighet, problem för markägare med olagliga bosättningar och nedsmutsning.

Rumänien och Bulgarien ska ansvara för att förbättra situationen för alla medborgare, inklusive romer. Med ett EU-medlemskap följer förpliktelser, en gemensam värderingsgrund och respekt för mänskliga rättigheter. Därför måste problemet upp på EU-nivå. EU-kommissionen måste öka kontrollen och bidra med expertis så att beviljade EU-medel utnyttjas fullt ut och används för att bekämpa fattigdom och utanförskap.

Liberalerna har drivit på för att EU-kommissionen ska öka trycket på länderna och regeringen måste fortsätta det arbetet. Det handlar om att strypa EU-fonder och införa sanktioner mot EU-länder som öppet diskriminerar sina medborgare. I arbetet med en social pelare inom EU, som Liberalerna stödjer, kan vi också arbeta för att utsatta EU-medborgare ska komma in bättre i samhället och betraktas fullt ut som medborgare i de länder där de bor.

Frågan de som vill förbjuda tiggeri behöver svara på är varför. Varför man vill ha ett förbud? Vad är syftet med förbudet? För om det inte hjälper utsatta människor, inte sätter press på andra länder att ta ansvar för sina medborgare, de utsatta som berörs ändå inte kan betala böter eller inte ens gör att färre tigger är det svårt att se syftet.

Christina Örnebjär, riksdagsledamot (L)

Birgitta Ohlsson, riksdagsledamot (L)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev