Demokrati
”Låt Värmland förbli Värmland”
Det har inte framkommit några hållbara argument för att en stor region är bättre än en mindre. Socialdemokraterna som styr både Sverige och Region Värmland vet att väljarna inte vill ha storregioner. Ändå försöker man under kuppliknande former att genomföra den största förändringen av landets styre på mycket länge.
Publicerad: 6 september 2016, 12:47
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Det finns en stor oenighet bland värmländska politiker om förslaget samt ett stort folkligt motstånd mot att ingå i en storregion.
Fredagseftermiddag. Remisskonferens i Karlstad. 80 personer i en liten lokal. Nu äntligen skulle länets ledande politiker få reda på vad Värmland tjänar på att bilda storregion med Västra Götaland.
Tre timmar kändes lite väl snävt tilltaget för en så viktig framtidsfråga. På den tiden skulle både 6 presentationer och 15 minuters fika hinnas med. Finns det tid för alla frågor?
”Den regionala utvecklingen blir bättre i en storregion”, sa den statliga utredaren Kent Johansson. ”På vilket sätt då?”, undrade landstingsrådet Jesper Johansson (MP). ”Vänern”, svarade Kent Johansson.
Jesper var inte nöjd med svaret utan ville få ett förtydligande från utredaren. Det enda svar som kom var att Vänern inte var huvudsaken men själva poängen uteblev; varför är det bra för Värmland att ingå i en storregion?
Resten av konferensen bestod av företrädare för Västra Götaland som berättade hur bra allt är där samt lite teknikaliteter om hur kommunal- och landstingsskatten kommer att förändras. För balansens skull hade det varit bra om någon politiker från Västra Götalandsregionens utkanter hade bjudits in för att berätta om saker som inte fungerar så bra.
Min tolkning av konferensen är att den var ett spel för galleriet. Nu när den är avklarad ska sammanslagningen genomföras så snabbt som möjligt. Redan den 1 januari 2018 kan Värmland vara ett minne blott. Varför denna brådska?
Socialdemokraterna som styr både Sverige och Region Värmland vet att väljarna inte vill ha storregioner. Därför försöker man mellan två val, under kuppliknande former, genomföra den största förändringen i hur Sverige styrs på mycket länge.
Indelningskommittén påstår att; ”Vi bedömer som helhet att det finns en acceptans i de berörda länen för en indelningsändring 2019.”
Min bedömning är det motsatta. Det finns en stor oenighet bland värmländska politiker om förslaget samt ett stort folkligt motstånd mot att ingå i en storregion.
Det har inte framkommit några hållbara argument som visar att en stor region är bättre än en mindre. En förändring av län och landsting behöver förankras hos befolkningen om den ska genomföras.
Jag tycker att Värmland ska förbli Värmland. Vi behöver inte bli större. Öka i stället samarbetet med andra län i olika frågor, till exempel kring kollektivtrafik och sjukvård med Örebro och Uppsala.
Frågan om regionsammanslagningar bör debatteras i en valrörelse innan eventuella beslut tas. Vad vi bör göra inför nästa val är att slå samman landstinget med Region Värmland för att få ett direktvalt regionfullmäktige som med legitimitet kan hantera alla regionala frågor i Värmland.
Hans Nilsson, Hela Edas Lista, kommunstyrelsens ordförande Eda
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.