Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Låt proffstyckarlistan bli en väckarklocka för mångfald

Valårets expert är en man och han tillhör vithetsnormen. Det visar Dagens Samhälles ranking av Sveriges 50 ledande proffstyckare. Men om vi ständigt matas med bilder där en expert är en man och en förskollärare är en kvinna får vi en falsk bild av verkligheten, skriver Rättviseförmedlingens ordförande Seher Yilmaz som bjuder på fem konkreta tips för att spegla mångfalden i Sverige.

Publicerad: 25 februari 2014, 14:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Medier

På Dagens Samhälles topplista över valårets 50 ledande proffstyckare återfinns endast åtta kvinnor, och vi får leta länge innan vi stöter på ett icke-nordiskt klingande namn. ”Det finns inga andra” eller ”det handlar om kompetens”, är de vanligaste förklaringarna Rättviseförmedlingen brukar stöta på när vi frågar medierna varför det ser ut så här. Just därför har vi ägnat fyra år åt att bevisa motsatsen. Vår hemsida är en bank av listor över alla de experter och talespersoner som ”inte finns”, och den uppdateras ständigt.

Så varför är det viktigt vem som syns och hörs? För att de röster som kommer fram i media påverkar allas vår uppfattning om vad som är realistiskt och vad som är omöjligt. Om vi ständigt matas av bilder där en expert är en man och en förskollärare är en kvinna, påverkas vår föreställning om vem som får vara kalla sig expert och vem som passar som förskollärare. Det skildrar heller inte verkligheten som är betydligt intressantare.

I en undersökning som Rättviseförmedlingen gjort tillsammans med Cision ser vi att Sveriges journalistkår håller med: Det är ett problem att en majoritet av de röster som hörs i nyhetsmedia i dag är män. Journalisterna är eniga om att det ingår i deras uppdrag att spegla hela Sverige när det gäller till exempel kön, etnicitet, ålder, religion och sexuell läggning. Men det är svårt i praktiken, 63 procent av de svarande har problem med i sin rapportering visa upp hela samhällets sammansättning av individer, bland annat på grund av begränsningar i tid, resurser och nätverk.

Just därför vill jag bidra med några konkreta tips på vad media, och alla andra som utser experter, tillsätter paneler eller bjuder in till konferenser kan tänka på.

För det första: Räkna. Att räkna är inte ett mål i sig men det är en metod för att bli bättre. Gå inte på magkänsla utan avsätt tid för att se över ditt nuvarande kontaktnät. Hur många av dem du har pratat med den senaste veckan är män och hur många är kvinnor? Hur många har utomeuropeisk bakgrund?

För det andra: Kartlägg ditt område. Om du arbetar med ett återkommande tema, evenemang eller program - gör en kartläggning av intressanta personer från den underrepresenterade gruppen. En bank med namn sparar tid.

För det tredje: Börja med de du brukar ha svårast att hitta. Ofta hamnar man i det jobbiga läget att i sista stund försöka komplettera en artikel eller panel med en kvinna. Börja därför i andra änden, och våga be andra om tips på fler namn. På så sätt breddar du ditt eget nätverk.

För det fjärde: Om du upplever att en viss typ av tillfrågade oftare tackar nej än andra, se över ditt eget sammanhang. Hur ställs frågan? Vilka andra är tillfrågade? Vi upplever att det är roligare att tacka ja till sammanhang som har ett rakt igenom inkluderande tilltal.

För det femte: Gör en efterlysning hos Rättviseförmedlingen. Det är kostnadsfritt och kan gå väldigt snabbt. Vi är 60 000 personer som genom sociala medier samarbetar för att lyfta fram kompetens som andra har haft svårt att hitta själva. Vi har gjort närmare 700 efterlysningar, och resultaten finns sammanställda i listor vår hemsida. Vi har redan en lista på 108 statsvetare som inte är män, den hittar du här. Använd den gärna nästa gång du är på jakt efter en expert!

Seher Yilmaz, ordförande för Rättviseförmedlingen

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Medier

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev