Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Låt oss prata mer om marknadshyrorna

Bland reaktionerna på min förra debattartikel har det spekulerats om varför jag skrev den. Om det rådde några oklarheter om detta så kommer svaret här: jag vill inte att diskussionen ska upphöra, jag vill tvärtom utvidga den. Bostadsmarknaden är komplex och vi behöver fler inlägg som problematiserar marknadshyrornas effekter.

Publicerad: 26 maj 2016, 08:50

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Vi förbinder oss till nya, konkreta åtaganden som förbättrar hyressättningen. Om Fastighetsägarna suttit kvar i Stråth-samtalen hade även de kunnat vara med, skriver SABO:s vd.


Ämnen i artikeln:

BostadsbyggandeBostäderHyresrätterDags för fria hyror?

ReplikMagdalena Schröder och Diana Mamendi, MUF Stockholm, lyfter fram många problem med dagens bostadsbrist. Så gör även Reinhold Lennebo, Fastighetsägarna. Kötid på 10-15 år, andrahandsboenden och svarta kontrakt – jag kan skriva under på att allt detta måste åtgärdas. Det är just därför som jag oroas över att de som förespråkar marknadshyror inte problematiserar effekterna av marknadshyra. Vi ska inte införa något främmande moment i svenska modellen utan att ha nagelfarit resultaten.

Schröder och Mamendi skriver att ”kostnaden för att bygga och förvalta inte tillåts vara det som styr priset”. Vi har i dag speciella regler för nyproduktion, presumtionshyror. De gör det möjligt för fastighetsägare att sätta hyror som överstiger bruksvärdet och som täcker kostnaderna för att bygga. De hyrorna ligger mycket nära marknadshyresnivå, det vill säga man tar ut den hyra som kunderna är villiga att betala. Men parallellt med detta dras vi med EU:s högsta byggpriser och de höga prisnivåerna hämmar kraftigt våra möjligheter att bygga bostäder.

Med detta sagt: Ja, även jag anser att vi behöver förbättra nuvarande hyressättningssystem. Det är märkligt att Lennebo missat detta. Han efterfrågar att jag ska skriva något positivt om nödvändiga förändringar. Men det är det som SABO i samtalen med regeringens förhandlare Claes Stråth gjort. Vi förbinder oss till nya, konkreta åtaganden som förbättrar hyressättningen. Om Fastighetsägarna suttit kvar i Stråth-samtalen hade även de kunnat vara med. Mycket av det som vi och Hyresgästföreningen kom fram till kommer gynna Fastighetsägarnas medlemmar.

Här är två av åtagandena:

Vi ska arbeta för en skiljenämnd med en opartisk ordförande som tar bindande beslut om både den årliga hyressättningen och hyressättningen vid nybyggnation och presumtionshyror.

Vi ska arbeta för en ny spärregel. Presumtionshyran vid en prövning sänks inte när presumtionstiden gått ut efter 15 år. Den ligger kvar på samma nivå och på så sätt elimineras hyresvärdens risk och förutsättningarna för en hållbar investeringskalkyl ökar.

Och, apropå spekulationer om vad jag ville med min första debattartikel: Nej, jag vill inte att diskussionen om marknadshyror ska upphöra. Tvärtom, den behöver utvidgas. Bostadsmarknaden är komplex och för att utveckla den behöver vi fler inlägg som problematiserar marknadshyrornas effekter.

Kurt Eliasson, vd SABO (Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev