Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Låt oss driva på valideringen gemensamt

I vanlig ordning när det gäller arbetsgivaransvar och personalpolitik skyller landstingsrådet Peter Carpelan ifrån sig. Denna gång är det den vänsterstödda regeringen, som han kallar den, som får bära ansvaret för att Stockholms läns landsting inte når framgång i det som andra landsting runtom i Sverige lyckas med.

Publicerad: 20 november 2015, 13:54

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ta initiativ och erbjud riktade språkutbildningar och praktikplatser, så att nyanlända med medicinsk kompetens så snabbt som möjligt kommer ut i arbete.


Ämnen i artikeln:

Flyktingmottagande

REPLIK Min debattartikel handlade om att tillvarata nyanländas medicinska kompetens. Antingen ser vi det som en möjlighet, tar initiativ och agerar, eller så står vi handfallet kvar och harvar. Landstingsrådet Peter Carpelan (M) har i sin artikel ”Krävs snabbare validering av utländsk vårdexamen” valt att skylla på vår regering, när han själv borde ta politiskt ansvar.

Landsting och regioner kan inte lösa frågan på egen hand, skriver han. Ändå lyckas andra landsting och regioner med just det.

I mer än ett års tid har vad som från början var ett framgångsrikt pilotprojekt bedrivits i Västra Götalands-regionen. Där har man erbjudit syriska läkare språkutbildning för att ta dem närmare en svensk läkarlegitimation. Även i region Skåne har man sjösatt ett sådant projekt. Kalmar län landsting är ännu ett exempel.

Dessa regioner är underordnade samma regering, har samma förutsättningar och utmaningar som Stockholms läns, men de lyckas ändå agera i frågan.

Är dessa lyckade personalpolitiska pilotprojekt gentemot nyanlända helt okända för personallandstingsrådet? Varför tar det sådan tid för Stockholms län? SLL har fortfarande knappt reagerat. Idéer och initiativ av den här sorten saknas helt i vårt län. Åtminstone verkar de aldrig lämna skrivbordet.

I flera avseenden är Vänsterpartiet och Moderaterna ändå överens i den här frågan. Vi verkar ha anlänt vid ungefär samma insikter. I sin replik radar Peter Carpelan upp samma problem som jag redogjorde för, och han uppvisar samma förståelse för vad som behöver göras. Så långt är vi ense. Skillnaden är att Vänsterpartiet vill agera i dag.

Ta initiativ till att erbjuda riktade språkutbildningar och praktikplatser nu, så att de nyanlända så snabbt som möjligt kommer i arbete, och behåller sin medicinska kompetens i väntan på validering. Låt både offentliga och privata vårdgivare i landstinget komma med kreativa förslag på hur vi kan agera konstruktivt i den här situationen.

Peter Carpelan, i egenskap av personallandstingsråd, får gärna genomföra Vänsterpartiets idéer. Läs ordentligt de skrivelser vi lagt i personalutskottet i januari i år. Vi har redan lagt en skrivelse i landstingsstyrelsen, missa inte den.

Vänsterpartiet har tröttnat på att vänta, så vi har även motionerat själva i frågan nu i höst. Använd gärna våra förslag på att ta tillvara nyanländas medicinska kompetens. Det här är en chans som vi måste ta nu. Innerst inne är jag och Peter Carpelan överens. Nu agerar vi.

Håkan Jörnehed, landstingsråd (V), Stockholms Läns landsting

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Flyktingmottagande

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev