Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Låt inte välfärden styras av en vit elit

Det är välkommet att Dagens Samhälle uppmärksammar inflytelserika kvinnor i välfärden. Men kartläggningen av välfärdens 100 viktigaste kvinnor är oroande läsning - listan saknar nämligen mångfald. Är det så vi vill att Sverige ska se ut?

Publicerad: 13 mars 2014, 10:48

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Jämställdhet

Att tidningen Dagens Samhälle uppmärksammar ”Välfärdens 100 viktigaste kvinnor” är helt i sin ordning. Givetvis ska vi lyfta kvinnor som gör avtryck inom privat och offentlig välfärdssektor. Men det är samtidigt oroande läsning. Listan saknar mångfald – där finns bara ett par kvinnor med utländsk bakgrund representerade. Är det så dagens Sverige ser ut?

Inför 8:e mars lovade socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven jämställt på alla politiska poster i regeringskansliet och den statliga förvaltningen. Det är bra att Löfven ser problemet med männens överrepresentation på landets ledande positioner. Jag hoppas bara att han också funderat kring mångfald inom respektive kön. I dag diskuterar vi gärna könskvotering, och rösterna för en positiv särbehandling tycks bli allt starkare. Jag är själv en av dem. Men det är inte tillräckligt.

Listan i Dagens Samhälle skickar en tydlig signal. Praktiskt taget alla av de 100 högst rankade kvinnorna på maktpositioner är vita kvinnor. Det handlar om rekryteringar som ofta påverkas av politiker. Men om vi menar allvar med ett demokratiskt samhälle är det dags att fördela makten jämt och motarbeta bortsortering av människor med icke-svensk bakgrund.

Så vad ska Löfven göra? Han vill uppenbarligen skapa jämställdhet i Rosenbad. Det är goda nyheter och en viktig åtgärd. Samtidigt vill jag uppmana Löfven och Fridolin-Romson att inse vikten av att ha en personalstyrka som speglar vårt mångkulturella land. Det krävs en ordentlig genomgång av rekryteringsprocesser för att uppnå detta. Min hemkommun Botkyrka är ett bra exempel där man fokuserat på mångfald inom rekryteringarna, även om det är en bit kvar. Våga se och lär av lokala tillvägagångsätt.

För att vår nya regering ska ha trovärdighet i kampen för ett rättvist samhälle gäller det att ta vara på allas kompetens. Annars blir den där listan till för en vit elit.

LÄS MER: De är Välfärdens 100 viktigaste kvinnor 2014

Esabelle Dingizian, riksdagsledamot (MP)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Jämställdhet

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev