tisdag21 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Låt folket rösta om region Stornorrland

Regeringens linje att driva igenom storregioner till varje pris bryter mot ett etablerat tillvägagångssätt i den svenska demokratin: Indelningsändringar ska ske med breda majoriteter och med stöd i den allmänna opinionen. Låt oss därför få rösta om Stornorrland, kräver tre debattörer från Folkinitiativet Rösta om Stornorrland.

Publicerad: 6 oktober 2016, 08:40

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Vi hoppas att fler regioner följer Jämtland Härjedalen i spåren och folkomröstar i regionfrågan, skriver debattörerna. \


Ämnen i artikeln:

Större regionerRegionalpolitikFolkomröstning

Regionfrågan innebär nya rekord i svensk politik: En rekordsnabb tidsplan och ett rekordstort motstånd. Från och med i dag även ett rekordsnabbt Folkinitiativ.

Indelningskommittén som i somras lämnade sitt delbetänkande hade extremt bråttom. Utredarna ville rita om Sveriges karta inom ett halvår, och börja implementeringen redan 1 januari 2018. Remissvaren skulle in före dagens datum den 6 oktober. De första nödvändiga besluten för att skapa ”Stornorrland”, den så kallade ”Bananregionen” och ”Stor-Västra-Götaland” behövde tydligen vara på plats redan före årets utgång.

Vi var många som klentroget kliade oss i skallen.

Särskilt när vi läste att indelningskommittén skrev att det fanns ”en acceptans i de berörda länen för indelningsändring med ikraftträdande 2019”.

Från vilken planet kom den formuleringen? Kände inte utredarna till opinionsmätningen som skåpade ut reformen? Hur kunde de missa hur unikt sköra majoriteter det var som drev processen framåt?

Här nere på jorden satte vi därför igång ett folkinitiativ med början 14 september. Inom sex månader behövde vi samla drygt 10 000 stödförklaringar för att få till stånd en folkomröstning. Då skulle vi komma upp i de nödvändiga 10 procenten av väljarna i Region Jämtland Härjedalen. Tre veckor senare summerar vi 20 740 underskrifter och lämnar in folkinitiativet till regionen.

Det torde vara rekord.

Vi ser nu fram emot en regional folkomröstning om Stornorrland. På så vis får vi medborgare alternativ att ta ställning till: Gå med i Stornorrland eller kvarstå som Jämtland Härjedalen.

Tydliga alternativ är grunden för demokrati och rationella beslut. Det är så man ställer frågor i demokratier: Ska vi ha det nya eller stanna vid det gamla? Ska vi ha regeringen eller oppositionen? Ska vi ha en ny valuta eller behålla den gamla? Sjukvården prövar förändringar på samma sätt, genom evidens.

Regionprocessen har saknat sådana alternativ och därigenom hindrat ett fritt och rationellt övervägande. Utgångspunkten för indelningskommitténs arbete har varit att stora regioner ska genomföras. Med ett osedvanligt fritt förhållande till fakta och källmaterial har indelningskommittén ägnat sig åt att bekräfta slutsatser som tycks beställda på förhand.

Regeringens linje att driva igenom storregioner till varje pris bryter mot ett etablerat tillvägagångssätt i den svenska demokratin: Indelningsändringar ska ske med breda majoriteter och med stöd i den allmänna opinionen.

Det handlar inte om att Stornorrland nödvändigtvis är dåligt. Saken är den att reformer av välfärdens institutioner som ska gälla i generationer framöver är en alltför komplicerad och viktig fråga för att överlåtas till en handfull centraliseringsivrare och stordriftsvurmare.

Vi måste få in fler perspektiv i debatten: medborgarna och all vårdpersonal som i slutänden är de som ska få välfärden att fungera i praktiken. De sitter inne med värdefulla kunskaper och erfarenheter. Oavsett vad en folkomröstning kommer fram till, så kommer beslutet att slipas till det bättre.

Vi hoppas därför att fler regioner följer Jämtland Härjedalen i spåren och folkomröstar i regionfrågan.

Vi utgår ifrån att Sveriges riksdag försvarar den demokratiska principen, inväntar resultatet av vår folkomröstning och respekterar det, oavsett utslag.

Mattias Warg, Folkinitiativet Rösta om Stornorrland

Anna Olofsson Frestadius, Folkinitiativet Rösta om Stornorrland

Kjell-Ove Wiklund, Folkinitiativet Rösta om Stornorrland

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev