Demokrati
Låt de ensamkommande ungdomarna stanna
Många av de ensamkommande kom till Sverige som barn 2015 har hunnit bli 18 och riskerar nu att utvisas på grund av Migrationsverkets långa handläggningstider. När en specifik grupp drabbas av våra system måste vi vara ödmjuka nog att presentera lösningar för den drabbade gruppen. Därför är det vårt medmänskliga ansvar att ge dessa människor en ny chans att stanna i Sverige, skriver Grön Ungdom.
Publicerad: 12 april 2018, 11:10
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Ungdomar ska inte behöva falla offer för svensk migrationspolitik. Foto: Colourbox
Vi är många som väntar på att riksdagen ska fatta beslut om regeringens förslag om att låta uppemot 9000 ensamkommande unga stanna i Sverige. Grön Ungdom kämpar för att de ensamkommande som satts i en utsatt situation ska få stanna. För oss handlar det om medmänsklighet.
Vi tycker att den kritik som riktats mot lagförslaget den senaste tiden, från framförallt borgerligt håll, inte är rättvis och missar poängen med lagen. Att hänvisa till brister i den svenska migrationspolitiken och att regelverket är komplicerat är inte ett giltigt skäl till att avvisa lagförslaget. Vi delar bilden av att Sverige behöver en långsiktig och human asyllagstiftning. När den tillfälliga asyllagstiftningen löper ut 2019 kommer Grön Ungdom att kämpa för mer öppna regler, bland annat genom generösa regler för familjeåterförening.
Att utifrån detta mål för asyllagstiftningen dra slutsatsen att regeringens förslag är dåligt är dock fel. Det är just bristen på ett långsiktigt hållbart och humant system som har satt de ensamkommande ungdomarna som kom 2015 i en otroligt utsatt situation. Vi kan inte låta ungdomar som har rotat sig i Sverige falla offer för en migrationspolitik som har visat sig dåligt rustad för ett högt mottagande.
Många av de som kom år 2015 var då under 18 år gamla och hade i regel fått stanna, eftersom det krävs ett ordnat mottagande i hemlandet för att utvisa barn. Under normala omständigheter hade dessa barn därför fått stanna i Sverige. Men de senaste åren har Migrationsverkets handläggningstider varit oacceptabelt långa, i många fall över två år. Många av de som kom som barn 2015 har hunnit bli 18 och riskerar därför nu att utvisas.
Enligt EU:s asylprocedurdirektiv får handläggningsprocessen i exceptionella situationer ta högst 15 månader. För oss är det därför självklart att de ungdomar som drabbats av icke-fungerande byråkrati ska få en ny chans att stanna i Sverige. Det lagförslag som regeringen har lagt fram är i dagsläget den enda möjligheten som finns för att detta ska kunna bli verklighet.
Att de som kritiserat regeringens förslag alla har saknat alternativa lösningar är inte seriöst och ett svek mot de ungdomar som vill bygga sig en framtid i Sverige. När en specifik grupp drabbas av våra system måste vi också vara ödmjuka nog att presentera lösningar för den drabbade gruppen. Det är det regeringen nu gör. Det är att ta politiskt ansvar.
För oss handlar denna fråga i grund och botten om medmänsklighet. Vi behöver ett långsiktigt hållbart migrationssystem som står pall för framtidens utmaningar. Det kommer Grön Ungdom att fortsätta kämpa för, men vi tar också kampen för den specifika grupp som har drabbats hårt av Sveriges bristande mottagande och därför riskerar att utvisas, i många fall till ett land där de aldrig satt sin fot. Detta trots att de varit i Sverige i över två år och är en del av vårt samhälle. Det är vårt medmänskliga ansvar att ge dessa människor en ny chans att stanna i Sverige.
Axel Hallberg, språkrör Grön Ungdom
Hedda Berkesand, migrationspolitisk talesperson Grön Ungdom
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.