tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Lars Stjernkvist om mordet på vännen Ing-Marie Wieselgren: ”Vi måste återvinna vardagen”

Publicerad: 8 juli 2022, 10:35

Lars Stjernqvist och Ing-Marie Wieselgren lärde känna varandra på högstadiet. ”Hon har betytt oerhört mycket för psykiatrin”, säger han.

Foto: Bildbyrån: Peter Holgersson, Simon Hastegård

Ing-Marie Wieselgren personifierade Almedalsveckans öppenhet och tro på det demokratiska samtalet. Det säger Lars Stjernkvist, hennes vän sedan tonåren. Mordet kommer att leda till en diskussion om skärpt bevakning och underrättelsearbete.
– Det som hänt kommer att påverka, men krafterna för att återvinna vardagen är starkare, hävdar han.

Ämnen i artikeln:

KriminalitetMordet i Almedalen

Johan Delby

jd@dagenssamhalle.se


Mordet på Ing-Marie Wieselgren, psykiatrisamordnare på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), har startat en diskussion om Almedalsveckans öppenhet, i förhållande till kraven på säkerhet.

Lars Stjernkvist (S), tidigare kommunstyrelsens ordförande i Norrköping, var i Visby när mordet inträffade. Han kände Ing-Marie Wieselgren ända sedan de i 15-årsåldern gick i skolan i Motala och är djupt tagen av att ha förlorat sin vän.

– När man väl får tänka efter så är det klart att det skulle vara makabert om hennes död ledde till att man lade ner eller kraftigt bantade Almedalsveckan. Hon var en av dem som stortrivdes i den här miljön med öppenheten och alla samtalen. Det var ju det som gjorde att hon trivdes som fisken i vattnet. 

– Sedan ska jag i ärlighetens namn säga att för egen del så är det klart att min bild av Almedalen alltid kommer att präglas av det som hänt.

LÄS MER: Man häktas för mordet på Ing-Marie Wieselgren – har erkänt dådet

Lars Stjernkvist konstaterar att mordet på Ing-Marie Wieselgren en tid framöver kommer att prägla förutsättningarna för Almedalen och liknande evenemang. Diskussionen kommer att handla om skärpt bevakning och hur underrättelsearbete kan förebygga våldsdåd.

– Men sedan blir det ändå en stor samstämmighet om att vi måste återvinna vardagen. Och när vi pratar om det i Sverige så pratar vi om en väldigt långtgående öppenhet. Det som hänt kommer att påverka, men krafterna för att återvinna vardagen är starkare.

Lars Stjernkvist och Ing-Marie Wieselgren möttes på högstadiet i Motala. Det började med att de båda gick en så kallad ANT-kurs (information om alkohol, narkotika och tobak). Det ledde till att de gjorde en skoltidning tillsammans.

– De som man blir vuxen tillsammans med får man väldigt starka band till, säger han.

LÄS MER: Göran Stiernstedt hyllar Ing-Marie Wieselgren: ”Hon var unik”

De två höll kontakten och som vuxna korsades deras vägar även professionellt, han som ledande politiker i Norrköping, hon som psykiatrisamordnare. 

– Hon har betytt oerhört mycket för psykiatrin och för att uppmärksamma den psykiska ohälsan. Det jag förknippar henne med är arbetet med att satsa på och kvalitetssäkra tidiga insatser. Hon är de sociala investeringsfondernas urmoder. Och när det gäller förebyggande arbete för barn och unga kan man inte överskatta hennes betydelse.

– Det som gör det här mordet så grymt och makabert är att den person som gjort mest för att bekämpa den här typen av ohälsa, som vi kan förmoda har betydelse för det som hänt, drabbas. 

RFSL Gotland i torsdagens Mångfaldsparaden. Totalt tågade 1 100 människor, enligt Region Gotland.

Foto: Marko Saavala/tt

Gotlands regiondirektör Peter Lindvall uppmanade på en pressträff på torsdagen människor som befanns sig i Visby att delta i en redan planerad mångfaldsparad, för att markera samhörighet och solidaritet. 

– Livet för oss blir aldrig sig likt efter det här. I en sådan här situation är det ytterst angeläget att vi fortsätter att mötas. Att vi samtalar och genomför arrangemang som står för viktiga grundläggande värderingar som människors lika värde, yttrandefrihet, demokrati och medmänsklighet. Det Almedalsveckan står för, sade han.

Regionen uppger att 1 100 människor deltog i torsdagens parad. ”Almedalen 2022 avslutas med en mångfaldsparad för ett öppet och inkluderande samhälle, baserat på allas lika rätt och värde. Idag viktigare än någonsin”, skrev Uppsalas kommunstyrelseordförande Erik Pelling (S) på Twitter.

Almedalsveckans verksamhetsledare Mia Stuhre säger i en video Region Gotland har publicerat att paraden präglades av kärlek, gemenskap och energi.

– Efter allt som har hänt de här dagarna är detta precis det vi behöver. Vi behöver sluta upp och visa att vi är fler som tror på demokratin och på allas lika rätt och värde.

Moa Sjögren, präst i Visby Domkyrkoförsamling, resonerar i videoklippet likadant.

– Efter gårdagens fruktansvärda dåd tycker jag att det är särskilt viktigt att stå upp för de demokratiska rättigheterna vi har.

LÄS MER: Christina Kennedy: ”Nu får vi andra fortsätta i Ing-Marie Wieselgrens anda”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev