Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Lär av Lunds och Tyresös hbt-arbete

Flera kommuner och landsting har tagit initiativ för att arbeta med hbt-frågor. I Tyresö och Lund tar vi nu breda grepp för vi tror att kommuner baserade på öppenhet och välkomnande av alla är kommuner där alla sorters människor trivs och vill leva, skriver Öppna Moderaters Fredrik Saweståhl och Edith Escobar.

Publicerad: 10 mars 2014, 04:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

HBTQ

För någon månad sedan skickade hela moderata gruppen i Barn- och Skolnämnden i Lund en skrivelse med förslag om att personalen inom skolan skulle utbildas i hbt-frågor, något som nu blir verklighet. I december klubbade Tyresö en hbt-plan med riktlinjer för bemötande, kompetens och mångfald. Viktiga steg för att göra samhället inkluderande och nå visionen om att man ska kunna leva och vara sig själv var man än bor i Sverige. Fler kommuner behöver följa våra exempel.

Det finns fler kommuner och landsting som tagit initiativ för att arbeta med hbt-frågor. Vi tar nu breda grepp för vi tror att en kommun baserad på öppenhet och välkomnande av alla också är kommuner där alla sorters människor trivs och vill leva.

Att ta tag i hbt-perspektivet i den egna kommunen kan handla om enkla åtgärder som att blanketter speglar dagens moderna familjer som inte längre består av mamma-pappa-barn. Det kan handla om att utbilda personal i elevhälsa och på ungdomsmottagningar kring hbt-frågor så att sökande och osäkra unga får det stöd de behöver. Det kan handla om att ge chefer i kommunen kunskaper och verktyg att bekämpa fördomar, och skapa bra och öppna arbetsplatser så att alla känner sig välkomna som anställda i kommunen. Det kan handla om att ge ett lika bra bemötande till det äldre paret som bor tillsammans på äldreboendet, oavsett om det rör sig om ett samkönat par.

Vi från Öppna Moderater, Moderaternas hbt-förbund, jobbar kontinuerligt för att påverka våra beslutfattare när det gäller hbt-frågor. Vårt mål är att påverka både moderater och andra så att fler kommuner följer i spåren av Tyresö och Lund och andra som tagit liknande steg. Det handlar om sunt förnuft och att våga utmana fördomar och normer på ett sådant sätt att vi kan se alla individer som individer och möta alla människor efter sina egna förutsättningar.

Fredrik Saweståhl, förbundsordförande Öppna Moderater, kommunstyrelsens ordförande Tyresö

Edith Escobar, ersättare (M) kommunfullmäktige Lund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

HBTQ

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev